16. maj 2023 15:29

Ministar Martinović u poseti Požarevcu: Problemi se rešavaju saradnjom ministarstva i loklanin samouprava

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEBOJŠA RAUS

POŽAREVAC – Zahvaljujući sredstvima dobijenim na Javnom pozivu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, zgrada gradske uprave u Požarevcu dobiće potpuno nov izgled.

Reč je o prvoj fazi izrade ambijentalnog osvetljenja "Starog načelstva" za koju je ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave izdvojilo 10 miliona dinara.

Service Photo Gallery

Gradsku kuću u Požarevcu danas je obišao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović, koji je istakao da njegovo ministarstvo ima odličnu saradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave a Požarevac je jedna od njih.

"Država je uložila mnogo novca i napora zajedno sa gradonačelnikom Požarevca da bi ovaj grad bio ekonomski razvijen i mi ćemo sa tom vrstom ekonomske podrške da nastavimo i dalje. Konkretno današnja poseta Požarevcu je bila radna, kao što je to bio slučaj i u ostalim lokalnim samouporavama u prethodna dva meseca, a smisao mojih poseta i sastanaka je da se upoznamo sa problemima koje lokalne samouprave imaju i da pokušamo zajedničkim naporima da ih rešimo", rekao je Martinović.

Intext service Video

On je podsetio da u proteklim decenijama nije bilo sluha kada je u pitanju saradnja izmedju države i lokalnih samouprava.

"Danas su me gradonačelnik Požarevca i njegovi saradnici upoznali sa dugogodišnjim problemom komasacije zemljišta i to traje još od 1982. godine. Do dan danas taj postupak nije završen i to govori koliko su prethodne vlasti bile neodgovorne i koliko ih nije interesovalo da se taj problem reši", istakao je Martinović.

Intext service Video

Prema njegovim rečima, to je jedan od gorućih problema u Požarevcu, koji, da je na vreme bio rešen, grad bi imao na raspolaganju mnogo više zemljišta za izgradnju novih fabrika, kao i mnogo više radnih industrijskih zona.

"Taj problem ćemo sada pokušati da rešimo u direktnom razgovoru sa Službom za katastar i Geodetskim zavodom u Požarevcu i ja ću zakazati sastanak sa njima vrlo brzo", istakao je ministar.

On je rekao da samo zajedničkim naporima resornih ministarstava i jedinica lokalnih samouprava mogu se rešavati problemi sa kojima se gradjani suočavaju.

Intext service Video

"Smisao mojih poseta lokalnim samoupravama je da se vidi da one imaju podršku države i da nisu prepuštene same sebi. Posebno želim da istaknem danas da gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović ima dosta energije i ideja i zato sam ubedjen da ćemo uspeti zajedno da rešimo nekoliko gorućih problema sa kojima se grad Požarevac suočava, a da će nakon toga ovaj grad i ceo Braničevski okrug imati još više perspektiva za ekonomski razvoj", rekao je Martinović.

On je dodao da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastaviti pomoć za dalju rekonstrukciju zgrade okružnog načelstva u Požarevcu, čija bi prva faza rekonstrukcije, koja podrazumeva ambijentalno osvetljenje, za šta je ministarstvo izdvojilo 10 miliona dinara, trebalo bi da bude završena do leta.

Intext service Video

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović rekao je ovom prilikom da je nakon nedavne rekonstrukcije ovog značajnog objekta ovim projektom omogućeno da grad zasvetli u punom sjaju na ponos svih gradjana Požarevca.

"Zahvaljujem se ministru i nadležnom ministarstvu na sufinansiranju projekta ambijentalnog osvetljenja na zgradi načelstva, u okviru koga smo od ministarstva dobili 10 miliona dinara, a ostatak od 29 miliona dinara finansira grad Požarevac. To je samo jedna od faza koja sledi posle nedavne rekonstrukcije fasade načelstva. Očekujemo dalju podršku i pomoć ministarstva u rešavanju problema sa kojima se grad suočava. Poseta ministra je bila vrlo svrsishodna i verujem da ćemo imati još bolju saradnju", rekao je gradonačelnik Požarevca.