18. maj 2023 21:17

Đorđe Milićević: Pomoć dijaspore je važna da bi stvorili osnov za buduće ministarstvo

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministar bez portfelja Đorđe Milićević ukazao je danas u razgovoru sa predstavnicima krovnih organizacija Srba u regionu i dijaspori na značaj dvosmerne komunikacije i potrebe da se predlože teme za veliki skup - Vidovdanske dane dijaspore, a kojima će kako je najavio, prisustvovati i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Milićević je tokom današnjeg, drugog po redu konsultativnog sastanka pozvao dijasporu da im se pridruži kako bi se, između ostalog, promenio anahroni Zakon o dijaspori i Srbima u regionu, čime bi se stvorila i osnova da u narednoj vladi dobiju konkretni resor.

Service Photo Gallery

Podsetio je da u izvršnoj vlasti jako dugo nije bilo predstavnika koji bi se bavio dijasporom i Srbima u regionu i dodao da je pre deset godina postojalo Ministarstvo vera i dijaspore.

"Zakon o dijaspori i Srbima u regionu usvojen je 2009. godine a Strategija pre 11 godina. Oni su anahroni, moramo da ih prilagodimo sadašnjosti. Da bi to učinili morate i vi nama da pomognete da kroz zajedničko delovanje dođemo do rezultata ... Iza nas moraju ostati rezultati da bi oni bili osnov kako bi u narednom mandatu Vlade Srbije imali konkretan resor koji će se baviti ovim pitanjem a ne da to bude Misnistarstvo bez portfelja", rekao je on u zum razgovoru sa predstavnicima Srba koji žive van Srbije, organizovanom kako bi se sagledale potrebe sunarodnika koji žive u više od 100 zemalja i kako bi se upravo o tim temama razgovaralo na Vidovdanskim danima dijaspore.

Ministar je naglasio da je državi važna dvosmerna komunikacija sa dijasporom, da nikome nije želja da se na te ljude gleda samo kroz to šta mogu da učine za Srbiju.

Ne želimo da ih gledamo ni samo kroz humantirane aktivnosti, ili kada je reč o finansijskom aspektu kroz doznake koje iznose više od 5,1 milion evra, rekao je Milćević koji je podsetio i da Vidovdanski sabor dijaspore nije organizovan godinama.

"U dogovoru sa predsednicom vlade panirali smo sabor za 1. i 2. jul, ta manifestacija je jedinstvena prilika za nas u Srbiji i vas van Srbije da se okupmo uživo, razmenimo ideje i učvrstimo našu viziju", rekao je Milićević i najavio da će molbu da prisustvuje tom velikom skupu dijaspore uputiti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Ministar bez portfelja naglasio je kao važno potrebu se umreži što više organizacija koje okupljaju Srbe i da su se zato odlučili na on lajn sastanke koji će biti sve učestaliji do Vidovdanskog sabora dijaspore, koji će okupiti više od 250 predstavnika udruženja, krovnih orgnizacija, istkanutih pojedinaca.

Prema njegovim rečima, kroz direktne razgovore treba da se dođe do smernica za delovanje Ministarstva, što je jedna od aktivnosti koja će u najvećoj meri doprineti realizaciji ključnog cilja - jačanja postojećih i istvaranja još čvršćih novih veza između dijaspore i matice.

Kao važno je naglasio to što se zna da ne postoji nepoverenje dijspore u Srbije i da je ono koje je nekada možda i postojalo otklonjeno zahvaljujući odgovornoj stabilnoj i ozbiljnoj politici predsednika Srbije i Vlade Srbije, stvaranjem sigurnog i stabilnog pravnog sitema, jačanju ugleda Srbije u dijaspori ali i jačanjem međunarodnog ugleda Srbije.

Srbija mora da pomogne dijaspori da sačuva svoj identitet, jezik, kuturno-istorijsku baštinu, simbole našeg naroda, da učini sve da asimilacija ne bude na štetu srpskih temelja, rekao je on i podsetio da je to strateški cilj i Ministarstva i Vlade Srbije.

Kao važno je naveo potrebu da se motivišu lokalne samouprave širom Srbije da razmišljaju šta mogu da učine za svoju dijasporu i da sve lične, postojeće fantastične incijative, postanu javne.

Na današnjem sastanku sa ministrom Milićevićem između ostalih razgovarali su predstavnici Srba iz Švajcarske, Hrvatske, Australije, Kanade, Austrije koji su ukazali na potrebu konstantnog informisanja dijaspore na maternjem jeziku, kako ona ne bi bila zasnovana na "romantičarskim" osnovama entuzijasta, već sitstemska.

Takođe neki od njih iskazali su potrebu da se definiše mogućnost učestvovanja u političkom životu Srbije, ali i drugačijeg glasanja, jer, kako su naveli, nije moguće da ljudi odlaze po više stotina koliometra do DKP da bi to učinili.