26. maj 2023 19:32

Jablanović: Za akciju na severu KiM odgovorni Kurti, Svečlja i komandant Kfora

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović izjavio je danas da je današnja akcija na severu KiM politička a ne policijska, sa ciljem destabilizacije situacije na terenu i da su za nju odgovorni premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja i komandant Kfora.

Jablanović je za Tanjug rekao da su prilikom upada u zgrade opština Zubin Potok, Zvečan i Leposavić na severu pokrajine, pripadnici kosovske policije i specijalne jedinice, "koristili sva raspoloživa sredstva, od vozila za razbijanje barikada, preko automatskog oružja, suzavaca, šok bombi, dimnih bombi".

„U toku je ono što možemo slobodno da potvrdimo, i da nazovemo pravim imenom, teroristički upad lica maskiranih u uniforme kosovske policije“, rekao je Jablanović.

Prema njegovim rečima, napad se dešava koordinirano na celom severu.

„U zonama, koje ne samo da se graniče sa zgradama opština, što je navodno njihov povod za dolazak danas na sever, već se ta borba protiv nenaoružanog naroda prenela i na školska dvorišta, konkretno u opštini Leposavić u školskom dvorištu, i u Zubinom Potoku u centru naselja, i stotinama metara dalje od samih zgrada opštine“, ističe Jablanović.

On ističe da je akcija na severu dobro pripremljena i organizovana.

„Duboko sam uveren da je Kfor znao za ovu akciju i da je u određenij meri saglasan sa njom, pošto se, niti oglašavaju, niti preduzimaju mere da se spreči ovaj nasrtaj na stanovništvo“.