30. maj 2023 15:50

Ognjen Gogić: Kriza će ponovo izbijati dok se specijalci kosovske policije ne povuku

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Dejan Simicevic

BEOGRAD - Politikolog Ognjen Gogić ocenio je danas, povodom situacije na severu KiM, da se zahtev Srba za povlačenje specijalnih snaga kosovske policije neće ispuniti u kratkom roku i da oni tamo nameravaju da ostanu i drže u stanju zastrašenosti srpsko stanovništvo.

"Postoje očekivanja da će specijalna policija pa i Kfor olakšavati albanskim gradonačelnicima da dođu do prostorija opština. Ako se pri tome bude ostalo onda će ponovo izbijati kriza", izjavio je Gogić za Tanjug.

On je rekao da je situacija na KiM danas mirnija, ali to ne znači da su problemi rešeni, kao i da dalje postoji otvoreno pitanje albanskih gradonačelnika u četiri opštine na severu pokrajine i gde će oni obavljati svoje dužnosti.

Gogić je istakao da se specijalne snage kosovske policije neće povući sa severa Kosova.

"Oni su tamo poslednjih meseci izgradili razne baze, bunkere, i dalje nameravaju da tamo ostanu i budu dominantna snaga koja drži u nekom stanju pokornosti i zastrašenosti srpsko stanovništvo. Taj zahtev da se oni povuku se neće ispuniti u kratkom roku", rekao je Gogić.

Profesor međunarodnog prava Srđan Perišić je naveo da je Kfor odgovoran za situaciju na severu Kosova jer je, prema njegovim rečima, izašao iz mandata koji im je dat po Rezoluciji 1244.

"Kfor se svrstao po ko zna koji put na stranu prištinskog režima i time izašao iz mandata koji on dole ima po Rezoluciji 1244 i to jeste jak argument srpskoj strani, zvaničnom Beogradu u razgovorima sa spoljnim faktorom, a to je zapadni faktor, Evropska unija", izjavio je Perišić za Tanjug.

Perišić je dodao da je drugi jak argument na strani Srbije to što je Vojska Srbije raspoređena po administrativnim linijama.

"Srbija time daje jasno do znanja svima u svetu da će štiti Srbe na KiM, kao što štiti sve ostale Srbe i sve ostale građane Republike Srbije u ostalom delu Srbije", rekao je Perišić.

Komentarišući dalji razvoj događaja, Perišić je rekao da očekuje da će se situacija razrešiti mirnim putem, kroz razgovore.

"Po meni nije prava strana razgovora prištinski režim i Aljbin Kurti, već upravo Zapad. Da bi mi mogli na ravnopravnoj osnovi razgovarati sa Zapadom mi moramo da se obratimo i drugim silama izvan Zapada, to su Rusija i Kina kao stalne članice Saveta bezbednosti koje mi nekako ignorišemo sve 23 godine", naveo je Perišić.

Perišić je zaključio da je ovo idealan momenat da Srbija zatraži učešće drugih svetskih aktera da se uključe u razgovore po pitanju KiM.