31. maj 2023 09:38

Vučević: Bezbednosna situacija na KiM visoko rizična, Srbija definisala crvene linije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević: Bezbednosna situacija na KiM visoko rizična, Srbija definisala crvene linije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da je bezbednosna situacija na severu Kosova i Metohije visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih i neligitimnih odluka administracije u Prištini. 

Na pitanje koliki je bezbednosni rizik u ovom trenutku na severu Kosova i Metohije, ministar odbrane rekao je RTS da je "veliki, verovatno najveći mogući".

"Ako bismo mogli to tako da rangiramo, imajući u vidu ne samo ovo što se dešavalo prethodna dva dana, pre svega u ponedeljak, nego sve ono što se dešavalo nedeljama i mesecima unazad, na šta je zvanična Srbija upozoravala, predsednik Republike pričao i sa međunarodnim predstavnicima, ali i obaveštavao javnost u Srbiji kakav je mogući scenario i, nažalost se to i desilo", rekao je Vučević.

On je ponovio da "put Albina Kurtija" vodi do eskalacije sukoba, do nasilja, ka povređivanju i pucanju i svim oni scenama koje smo videli i dodao da su takve situacije nešto što ne želimo nigde da vidimo, posebno ne u našoj državi. 

"Situacija bezbednosna je visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, neligitimnih odluka administracije u Prištini. Pre svega da to nazovemo pravim imenom i da to probamo da sublimiramo kao okupaciju severa Kosova i Metohije od strane albanske administracije iz Prištine", kazao je Vučević.

Ministar je rekao da Srbija veruje u politički razgovor i rešenje i zato su juče i održani sastanci sa ambasadorima zemalja Kvinte i sa ambasadorima NR Kine i Ruske Federacije, a predsednik Vučih je imao i više telefonskih razgovora sa svima onima koji su uključeni u proces dijaloga. 

"Uvek je bolje tražiti politički put, odnosno političko rešenje, nego ići u sukobe. Vojska Srbije je u skladu sa naredbom predsednika Republike podignuta u taj stepen borbene gotovosti na najviši nivo i spremna da izvršava svaki zadatak", naveo je ministar odbrane. 

Vučević je kazao da je Srbija sa političke strane definisala crvene linije. 

"Kada se Srbija nalazi u situaciji da su ugroženi oni najvitalniji nacionalni i državni interesi. Govorimo o ne daj bože scenarijima da neko ubija Srbe, da kreće fizička likvidacija našeg naroda od strane kosovske policije, proterivanje Srba, pogrom, sve ono što nam se dešavalo pre 20 ili 30 godina. Te situacije bi zaista bile ne samo crveni alarm, nego onaj momenat kada Srbija ne može samo da priča i sedi skrštenih ruku", rekao je Vučević. 

Ministar se nada da neće doći do takvog razvoja događaja. 

"Nije interes Srbije i nije naš nacionalni interes da bude sukoba. Naš nacionalni interes je da bude mir i stabilnost. Srbija se razvija i napreduje dok je mir i stabilnost, dok su normalni uslovi za život i poslovanje, ali za naš narod na KiM već dugo nisu normalni uslovi za život. Svuda se priča i svako ima pravo na ljudska prava i slobode, sem kada govorimo o srpskoj zajednici na KiM. Samo oni su izopšteni iz svih tih civilizacijskih normi", kazao je on. 

Ministar odbrane je rekao da Vojska Srbije u najvišem stepenu borbenosti ostaje dok god je procena da je ugožen nacionalni interes Srbije i dok je visoki rizik na KiM. 

Vučević je naveo da je u stalnom kontaktu sa Srbima na KiM, dok je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović u stalnom kontaktu sa KFOR-om. 

"Imamo stalnu komunikaciju i razmenjujemo informacije, ali ukazujemo na neslaganje oko određenih pitanja. Srbija nije zadovoljna pustupanjem KFOR-a. Oni su napravili prsten oko okupirane zgrade opštine u Zvečanu i na taj način asistirao je kosovskoj policiji da izvrše tu okupaciju. To nije zadatak KFOR-a. Njihov zadatak je po nama bio da lepo isprati te jedinice južno od Ibra, to je njihov posao", rekao je Vučević.

Podsetio je da su KFOR i Euleks jedini ovlašćeni da se staraju o bezbednosti svih građana u južnoj pokrajni. 

On je rekao da njihov zadatak nije bio da stanu između građana i teško naoružanih kosovskih policajaca, jer je to suprotno svim sporazumima i dijalozima. 

"Demonstracije su bile mirne. Naši građani su reagovali tek kada su bili fizički napadnuti, kada je krenulo udaranje naših građana i tada su ljudi počeli da se brane. I oni su spremni da se brane", kazao je Vučević.. 

Vrlo je lako doći do mirnog rešenja, objašnjava ministar, jer je dovoljno da međunarodna zajednica i KFOR isprate "Kurtijeve lažne gradonačelnike i njihove čuvene specijalce nindže", da ih spuste južno od Ibra. 

Srbi, ponovio je ministar, nemaju problem sa KFOR-om, već sa okupacijom od strane albanske policije iz Prištine. 

Kako je naglasio, uvođenjem sankcija Prištini od strane SAD, prvi put vidimo reakciju Vašingtona i neke konkretne mere.

Vučević je dodao da se očekuje reakacija Prištine i da Srbija pozdravlja poruke i mere koje su usmerene na smirivanje tenzije i na to ko je odgovoran za ovu situaciju. 

On je rekao da ne zna da li će to urazumiti Aljbina Kurtija, jer ne razmišlja racionalno. 

"Mislim da imamo posla sa čovekom koji se ne vlada sa racionalnim postupcima ili ne radi i ne razmišlja racionalno. Nadam se da će se dozvati pameti, neće srljati u dalje sukobe, jer bi to bila katastrofa za sve, pa i za njega svakako", rekao je Vučević.

Ministar je naglasio da je Kurti uspeo da zloupotrebi KFOR i da se o tome priča, a ne o uzurpaciji, i zato mi ne smemo da uđemo u te zamene teza. 

"KFOR ne sme da se stavlja na stanu bilo kojih učesnika, mora da se stara o bezbednosti. Srbi takođe moraju maksimalno da se skoncentrišu, da mirno i demokratski brane svoja prava", istakao je Vučević. 

Važno je, dodao je ministar, da ne uđemo u scenario u kome ćemo opet mi biti ti nasilnici. 

On kaže da je interesantno da je uvek borba protiv kriminala na KiM tamo gde su Srbi. 

Dijalog bi, ističe, trebao da bude "put izlaska" iz ove situacije. 

"Mi hoćemo dijalog. Izvolite da povučete okupatorske sile sa severa KiM, sklonite lažne gradonačelnike koji nisu gradonačelnici nikome i nigde i sklonite te vaše okupaciona snage sa dugim cevima koji napadaju i plaše naš narod i videćete vrlo brzo smirivanje situacije", kazao je Vučević i naglasio da je vraćanje procesu dijaloga pravi put.