31. maj 2023 14:22

Kisić: Vlada je posvećena unapređenju ravnopravnosti i položaja žena u Srbiji

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI/DEJAN UROŠEVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić na tribini posvećenoj ženama održanoj u Petrovcu na Mlavi, povodom obeležavanja predstojećeg Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, poručila je da je ponosna na izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koje su značajno podržale roditeljstvo, žene preduzetnice i njihovi partneri.

Kisić je istakla da Vlada Srbije kontinuirano i posvećeno ulaže napore da rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji unapredi, kako bi i žene, kao i muškarci, imale jednake mogućnosti.

"Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom pružena je prava podrška ženama preduzetnicima, koje su uzele stvar u svoje ruke i koje svojim poslovima neretko izdržavaju svoje porodice.

Ovim izmenama omogućeno je da njihovi muževi, koji su u radnom odnosu, nakon tri meseca od rođenja deteta, mogu umesto njih da koriste plaćeno porodiljsko odsustvo i nadam se će nas muškarci u tome podržati", navela je Kisić, koja je i zamenica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije.

Service Photo Gallery

Kisić je istakla da borbom za rodnu ravnopravnost žene žele da ostanu stub i oslonac svojih porodica, kao što su i oduvek bile, ali i da ujedno doprinesu u ekonomskom i svakom drugom smislu da njihova porodica bude još jača.

"Ponosna sam i na činjenicu da su žene, pogotovo poslednjih decenija, u obrazovanju i svom poslu, prepoznale ono što je osnova njihove nezavisnosti, kao i na podatke da svake godine sve više žena u Srbiji završava fakultete, u odnosu na muškarce, u čemu smo među liderima u svetu", rekla je ministarka.

"Ne želimo da imamo prednost, želimo da budemo jednake i da nam se da šansa da pokažemo koliko možemo. Ravnopravnost ne znači da želimo da budemo same, da smo jake i da možemo sve, želimo da budemo tim. Žene itekako treba da budu voljene, mažene i pažene, ali isto tako i da imaju jednak pristup svemu", navela je Kisić.

Kisić i državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Stana Božović obišle su i štandove udruženja žena opštine Petrovac na Mlavi, na kojima su bili izloženi proizvodi koje su same pravile.