1. jun 2023 17:59

Vučić se u Kišinjevu sastao sa svetskim i liderima iz regiona, razgovarali o situaciji na KiM, ZB i izazovima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić se u Kišinjevu sastao sa svetskim i liderima iz regiona, razgovarali o situaciji na KiM, ZB i izazovima

Foto: TANJUG/PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJE

KIŠINJEV - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom tokom Samita Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

Predsednik se, na marginama Samita Evropske političke zajednice, zajedno sa Nehamerom sastao i sa predsednicom Republike Grčke Katerinom Sakelaropulu.

"Brza razmena mišljenja sa predsednicom Sakelaropulu i kancelarom Nehamerom o situaciji na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, ali i o aktuelnim geopolitičkim izazovima", naveo je Vučić na instagramu.

S premijerom Španije: Hvala na podršci i uvažavanju stavova Srbije

Vučić se danas sastao i sa premijerom Španije Pedrom Sančezom s kojim je razgovarao o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji i modalitetima za rešavanje najnovije krize.

"Sa iskrenim prijateljem Srbije Sančesom o složenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, modalitetima za rešavanje najnovije krize, ali i o EU putu Srbije, regionu Zapadnog Balkana i drugim važnim pitanjima", napisao je predsednik Srbije na instagramu "buducnostsrbijeav".

Vučić je zahvalio Španiji na podršci, razumevanju i uvažavanju stavova Srbije, kao i na nepokolebljivom i doslednom poštovanju principa međunarodnog prava.

Vučić zahvalio Makronu na podršci Srbiji povodom dešavanja na KiM

Predsednik se sastao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom kojem je zahvalio na podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja na Kosovu i Metohiji.

"Zahvalio sam predsedniku Emanuelu Makronu na čvrstom stavu i podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja na KiM", naveo je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Dodao je da je izrazio zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja na KiM, kao i da je sa Makronom razgovarao o daljim koracima u cilju održanja mira i stabilnosti u regionu.

S predsednikom Vlade Luksemburga: Treba naći rešenje za aktuelnu krizu

Predsednik Srbije sastao se danas i sa predsednikom Vlade Velikog vojvodstva Luksemburga Gzavijeom Betelom, sa kojim je razgovarao o situaciji na KiM.

"Zahvalio sam premijeru Betelu na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji na EU putu. Razgovarali smo o situaciji na KiM i saglasili se da što pre treba naći rešenje za aktuelnu krizu u cilju očuvanja mira i stabilnosti", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

S premijerom Holandije: Intenziviranje ekonomske saradnje

Aleksandar Vučić sastao se danas u Kišinjevu sa premijerom Holandije Markom Ruteom, s kojim je razgovarao o aktuelnim izazovima na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, evropskom putu Srbije, ali i bilateralnim odnosima i jačanju političkog dijaloga i intenziviranju ekonomske saradnje.

Vučić je na Instagramu "buducnostsrbijeav" naveo da se sastao s predsednikom Vlade Kraljevine Holandije tokom Samita Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Sa Fon der Lajen: Delimo posvećenost miru i stabilnost

Predsednik Srbije sastao se i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i naveo da sa njom deli istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti.

"Zahvalan sam predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen na svemu što radi u cilju povezivanja zemalja regiona, kao i pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao i na tome što delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti", napisao je Vučić na Instagram profil "buducnostsrbijeav".

S Jakovom Milatovićem: Perspektive za jačanje saradnje

Vučić se danas sastao i sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, sa kojim je razgovarao o budućnosti regiona, aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i o perspektivama za jačanje saradnje između dve zemlje.

"Dobar susret sa predsednikom Jakovom Milatovićem, tokom kojeg smo razmenili mišljenja o budućnosti regiona, aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, ali i o perspektivama za jačanje saradnje između naše dve zemlje", napisao je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Vučić i Rama razgovarali o sitauciji na severu KiM

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je u Kišinjevu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, i to povodom situacije na severu KiM.

On je na svom nalogu na Fejsbuku istakao da je potrebno okončati "preteći apsurd" i da se finalizira sporazum o normalizaciji i međusobnom priznanju tzv. Kosova i Srbije.

"Region mora da uđe u novi odnos sa EU, dok sukob na severu Kosova mora biti rešavan rame uz rame sa demokratskim svetom, okončavajući preteći apsurd i finalizujući sporazum o normalizaciji i međusobnom priznavanju Kosova i Srbije", napisao je Rama.

Vučić razgovarao s Orbanom o važnim pitanjima za Srbiju i Mađarsku

Predsednik Srbije razgovarao je danas u Kišinjevu i sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, o svim važnim pitanjima za dve zemlje i detaljno ga obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Odličan razgovor sa dobrim i iskrenim prijateljem Srbije Viktorom Orbanom o svim važnim pitanjima za naše dve zemlje", naveo je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije je napisao da je Orbana "detaljno obavestio o situaciji na Kosovu i Metohiji".

Sastanak sa predsednicom Evropskog parlamenta: Glavna tema situacija na KiM

Aleksandar Vučić razgovarao je danas i sa predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kako je objavio na Instagramu, predsednik Vučić je pozvao Metsolu da poseti Srbiju.

Vučić naglasio Borelju: Prioritet da se institucije u Prištini vrate dijalogu

Predsednik Vučić razgovarao je danas u Kišinjevu s visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i tom prilikom posebno naglasio da je od prioritetne važnosti da institucije u Prištini prestanu sa nasiljem i vrate se dijalogu.

"Za Srbiju je bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji oduvek predstavljala prioritet, uz očuvanje mira i stabilnosti. Istakao sam da je formiranje Zajednice srpskih opština osnovna obaveza iz Briselskog sporazuma", naveo je Vučić na instagramu.

 

 

Predsednik Srbije napisao je da je imao otvoren razgovor s Boreljom o kompleksnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i o posledicama neodgovornog ponašanja institucija u Prištini. "Ponovio sam da smo od početka odgovorno, savesno i ozbiljno pristupali rešavanju svih otvorenih pitanja tokom dijaloga sa Prištinom i naglasio da smo strpljivo i smireno odgovarali na sve jednostrane poteze i provokacije", saopštio je Vučić. 

Vučić s premijerom Češke o dešavanjima na KiM

Aleksandar Vučić razgovarao je danas s premijerom Češke Petrom Fijalom o dešavanjima na Kosovu i Metohiji, zabrinutosti za srpsku zajednicu i ozbiljno narušenim elementarnim pravima Srba od strane Prištine, ali i o pitanjima od značaja za naše dve zemlje, poput daljeg jačanja ekonomske i bilateralne saradnje.

"Zahvalio sam premijeru Češke na podršci koju pruža Srbiji na putu EU integracija, kao i na spremnosti na dodatno jačanje odnosa između naših zemalja", naveo je Vučić na instagramu buducnostsrbijeav.

Vučić se sastao s Fijalom u glavnom gradu Moldavije, gde učestvuje na samitu Evropske političke zajednice.