4. jun 2023 17:58

Gašić na Kalemegdanu obišao taktičko-tehnički zbor povodom Dana MUP-a i policije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je danas taktičko-tehnički zbor na Kalemegdanu u okviru obeležavanja Dana policije i Dana MUP-a i uverio se u sposobnosti i spremnost pripadnika MUP-a, ali i upoznao sa tehničkom opremom i vozilima koje policija svakodnevno koristi. 

Gašić je tokom obilaska imao priliku da prisustvuje treningu pripadnika džudo kluba "Žandarmerija" koji je jedan od najtrofejnijih džudo klubova u Srbiji i koji je na Kalemegdanu privukao veliku pažnju građana, posebno onih najmlađih.

Intext service Video

Takođe, ministar je na Kalemegdanu mogao da vidi specijalna vozila sa kojima raspolaže "Žandarmerija".

Gašić je tokom obilaska razgovarao sa pripadnicima saobraćajne policije, pripadnicima rečne i ronilačke jedinice, pripadnicima Nacionalnog centra za kriminalističku forenziku, Vatrogasne službe i drugih policijskih jedinica, ali je video i službene pse i konje koji pripadnicima MUP-a pomažu u obavljanju svojih dužnosti.

Takođe i građani su imali priliku da se upoznaju sa veštinama policijskih službenika, opremom i vozilima koje koriste u radu, a najmlađima je uz druženje i igru približen rad policije, navedeno je u saopštenju MUP-a. Uz edukativne programe, slikovnice i crteže program na Kalemegdanu imao je preventivni karakter, pa su mališani imali priliku da se kroz razgovor i simulacije upoznaju sa pravilima bezbednog ponašanja u saobraćaju, reagovanja u slučaju vanrednih situacija, bezbednog ponašanja na internetu.

Posebnu pažnju mališana privukli su službeni psi i konji, ali su uživali i u penjanju na veštačku stenu uz pomoć pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i druženju sa svim našim pripadnicima koji su za njih imali samo jednu poruku - "tu smo za vas".

Stariji građani pokazali su interesovanje za vozila i opremu ministarstva, ali su imali priliku i da se uvere u obučenost i sposobnost policajaca, koji su prikazali znanje u borilačkim veštinama.

Građani su mogli da se upoznaju sa metodama rada kriminalističke policije, a neki su se i oprobali u tehnikama koje se koriste za rasvetljavanje krivičnih dela i identifikaciji počinilaca, poput izazivanja otisaka papilarnih linija i gazeće površine obuće.

Na štandovima Kriminalističko-policijskog univerziteta, Centra za osnovnu policijsku obuku i Srednje škole unutrašnjih poslova "Jakov Nenadović" zainteresovani su mogli da se informišu o tome kako da postanu policajci i upoznaju se sa programom školovanja i obuka.

U sklopu obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, policijski službenici širom Srbije organizovali su za svoje sugrađane taktičko - tehničke zborove kako bi ih upoznali sa svojim radom, ali i zajedno sa njima proslavili svoj dan.

Service Photo Gallery