6. jun 2023 14:46

Usvojena "Deklaracija o jačanju saradnje" regionalnih nacionalnih konvenventa o EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Usvojena "Deklaracija o jačanju saradnje" regionalnih nacionalnih konvenventa o EU

Foto: Shutterstock.com/artjazz, ilustracija

BEOGRAD - Nacionalni konvent o Evropskoj uniji saopštio je danas da su u saradnji sa Evropskom pokretom Albanije i Evropskim pokretom Severne Makedonije objavili "Deklaraciju o jačanju saradnje" kako bi istakli značaj promocije uticaja civilnog društva u pregovaračkim procesima na nacionalnim nivoima.

Kako se navodi u saopštenju Nacinalnog konventa partneri su se saglasili da će svoju saradnju bazirati na šest ključnih principa o čijim će aktivnostima i stavovima informisati vlade, parlamente i građane u svojim zemljama, kao i predstavnike zemalja članica EU, Evropske komisije i drugih institucija Evropske unije.

Jedan od glavnih principa saradnje, ističe se, biće promocija značajnijeg uticaja civilnog društva u pregovaračkim procesima na nacionalnim nivoima, kao i u regionalnim inicijativama koje se tiču Zapadnog Balkana.

Pored toga saradnja će biti ostvarena i na zagovaranju ubrzanja dinamike procesa evropskih integracija na osnovu utvrđenih merila i objektivne ocene napretka svake od zemalja Zapadnog Balkana.

Takođe, konventi tri zemlje su se usaglasili da će se zalagati za jačanje vladavine prava bez kojeg je, kako su naveli, nemoguće očekivati napredak u bilo kom poglavlju u bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana.

Jedan od principa usvojene deklaracije tiče se usklađivanje rada civilnog društva ka potrebama koje imaju institucije u pregovaračkom procesu i pružanje nedostajuće ekspertize.

Konventi su se usaglasili da će raditi na zagovaranje tema od značaja za svakodnevni život građana, a koje su sadržane u pregovaračkom okviru za pristupanje EU i komunikaciji potreba za reformskim procesima koji predstavljaju srž procesa evropskih integracija i konkretnu korist za sve građane i građanke zemalja u statusu kandidata za članstvo, navodi se u saopštenju Nacionalnog konventa o EU.