16. decembar 2022 11:05

Osuđenici od 16 do 29 godina dobili državnu pomoć od 5.000 dinara

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Red Herring, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo pravde saopštilo je danas da je osobama lišenim slobode od navršenih 16 do punih 29 godina života danas uplaćena novčana pomoć države u iznosu od 5.000 dinara.

Ministarstvo navodi da ovi građani, kao i korisnici penzija i primaoci novčane socijalne pomoći, nisu morali da podnose prijave, već su automatski dobili sredstva na novčane depozite u kazneno-popravnim ustanovama.

Osobama lišenim slobode starosti od 16 do navršenih 29 godina života je u februaru i maju ove godine uplaćena pomoć države u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, podseća Ministarstvo.

Dodaje se da su punoletne osobe lišene slobode u januaru ove godine bile obuhvaćene trećim paketom pomoći države u iznosu od 20 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Ministarstvo navodi da je osuđenicima u kazneno-poravnim ustanovama, u novembru i maju prošle godine uplaćeno po 30 evra pomoći, kao i jednokratna pomoć od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti 2020. godine u cilјu ublažavanja posledica pandemije korona virusa.

"Podsećamo da su osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu na početku epidemije šili dnevno čak do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i osuđenike u svim drugim zavodima kako bi se sprečilo širenje virusa", istaklo je Ministarstvo.