10. jun 2023 12:08

Šešelj: Premijerka pokazala spremnost da podnese ostavku, ako zatraži neki relevantan faktor, a to nije opozicija

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je danas da "ostavka na stolu" premijerke Ane Brnabić znači da je ona u svakom trenutku spremna da je podnese, ako joj to zatraži neki relevatan faktor.

"To sigurno nije nijedna od opozicionih stranaka. Što bi se ona osvrtala na zahteve opozicije da podnese ostavku? To može biti vladajuća partija, većina poslanika u skupštini i može biti predsednik Republike, a ne mora udovoljiti. Ako joj on (predsednik) kaže 'podnesi ostavku' ona ne mora", rekao je Šešelj za Tanjug.

Intext service Video

Brnabić je, kaže Šešelj, ponudila ostavku tim relevantnim faktorima.

"Ako neki od njih smatraju, ili vladajuća partija, skupštinska većina ili predsednik Republike, da bi bilo dobro da ona podnese ostavku, ona je spremna odmah da to učini bez nećkanja. Inače ona ne mora ni na njihov zahtev da podnese ostavku i onda oni pokreću proceduru opoziva odnosno nepoverenja vladi", precizirao je lider radikala.

Formalno bi premijerka ostavku trebalo da podnese Narodnoj skupštini.

Šešelj dalje objašnjava da Brnabić ne mora da podnese ostavku da bi se skupština raspustila, dodajući da je dovoljno da predsednik vlade podnese u ime vlade obrazložen zahtev za raspuštanje Narodne skupštine i onda predsednik Republike odlučuje hoće li raspustitti skupštinu i raspisati nove izbore ili neće.

Intext service Video

"Može i da odbije taj zahtev za raspuštanje skuštine, onda u tom slučaju, ta skupštinka većina ljuta i na predsednika i na celu vladu što su tražili raspuštanje skupštine može podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi", naveo je Šešelj.

Na pitanje zašto je predsednik rekao da će biti održani izbori, Šešelj kaže: "Zato što planira da bude izbora".

On je objasnio i da bi Vučić mandat ponovo mogao da poveri Ani Brnabić i da ona praktično rekonstruiše vladu, odnosno, kako je on rekao, da "izbaci ministre koji su se pokazali loše, poput Radeta Baste i još neke".

Upitan zašto bi do rekonstrukcije došlo preko ostavke kada može i bez toga, Šešelj je naveo da može, ali je ovo takođe jedna od mogućih opcija.

Šešelj kaže da se zalaže za to da se cenzus vrati na pet odsto, pa kakva god bila sudbina radikala.

"Ako ne možemo da osvojimo pet odsto glasova naroda, onda ne zaslužujemo ni da budemo u skupštini. Mene je srpski narod dva puta odbacio i ja sigurno neću biti prvi na listi. Ako uopšte budem na listi, biću na 24. mestu, pa ako osvojimo toliko mandata biću poslanik, ako ne osvojimo neću. Nadam se da će se narod predomisliti", rekao je Šešelj.

On smatra da ne bi trebalo razdvajati izbore zbog troškova, dodajući da bi svi trebali da se održe u jednom danu.

Smatra, takođe, da će se izbori održati najdalje u aprilu sledeće godine.

Kada je reč o protestima "Srbija protiv nasilja", Šešelj primećuje da se juče masa smanjila, kako je rekao, bar za trećinu ili četvrtinu.

"Ona će se dalje smanjivati jer ovi iz prozapadnih opozicionih stranaka nemaju više šta da ponude. Podneli su nekoliko zahteva, vlast neće da ih ispuni, mada ja smatram da bi neke od tih zahteva trebalo ispuniti, a to je smena Dragana Bujoševića i Olivere Kovačević", rekao je Šešelj.