16. decembar 2022 15:52

Ključevi novoizgrađenih stanova uručeni u Lučanima

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/kan_chana, ilustracija

LUČANI - Ključevi 15 novosagrađenih stanova, koji su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa, potprojekat 5, a koji su namenjeni izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, uručeni su danas u Lučanima.

Ukupna bruto površina zgrade je 943,74m2, dok je vrednost radova 485.822,26 evra, a upotrebna dozvola izdata je 30. septembra 2022. godine.

Regionalni stambeni program u Srbiji ima za cilj da stambeno zbrine i obezbedi oko 7.000 najugroženijih porodica sa prostora bivše Jugoslavije koje imaju status izbeglih lica.

Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Danijela Nedić kaže da Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije nastavlja i narednoj godini da radi na poboljšanju uslova života izbeglica i interno raseljenih lica.

"Obezbeđena je upotrebna dozvola za novoizgrađeni stambeni objekat na teritoriji jedinica lokalne samouprave Šabac tako da do kraja godine očekujemo da stambeno zbrinemo još 25 porodica", kazala je Nedić, a saopštio Komesarijat za izbeglice i migracije.

U okviru ovog programa korisnicima je do sada dodeljeno ukupno 6844 stambenih rešenja, a kada se govori o Lučanima, ukupno je podrška što kroz budžetska sredstva što putem donatorskih sredstava pružena za 61 porodicu u cilju stambenog zbrinjavanja ili ekonomskog osnaživanja. Od toga je, u okviru regionalnog stambenog programa, uručeno 17 stambenih rešenja.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.