13. jun 2023 12:05

Siniša Ljepojević: Krajnji cilj Zapada je da se Kurti skloni sa političke scene

Izvor: TANJUG

podeli vest

Siniša Ljepojević: Krajnji cilj Zapada je da se Kurti skloni sa političke scene

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Siniša Ljepojević izjavio je danas za Tanjug da je krajnji cilj Zapada da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti skloni sa političke scene.

Kada je reč o sankcijama, Ljepojević kaže da se radi o simboličnim sankcijama upućenim aktuelnoj političkoj eliti a ne samom Kosovu, i da su one zapravo pokušaj da se izvrši pritisak na Kurtija, koji ako bi prihvatio sve zahteve Zapada u pogledu dijaloga sa Srbijom, ne bi imao političku perspektivu.

Dodaje da ne bi trebalo vezivati lični obračun sa Kurtijem sa generalnom podrškom Zapada Kosovu, koja nije prestala, jer je Kosovo američko-zapadni projekat i od toga se neće odustati.

Berluskoni uneo u politiku novu dimenziju razgovora

Ljepojvić je izjavio da je bivši italijanski premijer Silvio berluskoni, koji je juče preminuo, uneo drugačiju dimenziju razgovora i načina donošenja odluka, kao i da su njegovi istupi govorili o neuspehu EU i njene politike.

"On je govorio ono što svi drugi misle, a ne smeju da kažu jer ima jedno staro pravilo na zapadu da je najveći greh reći ono što svi znaju, i Berluskoni je upravo to radio, govorio je ono što svi znaju. Uneo je tkođe duhovit elemenat u političku komunikaciju i bio je najduže premijer u istoriji Italije", rekao je on za Tanjug.

Dodaje da će Berluskoni u italijanskoj istoriji ostati upamćen kao neko ko je na velika vrata u Italiju uveo Rusiju i stvrioo uslove za Kinu, ali i po tome što je morao da ode sa političke scene jer je ucenjen zbog toga što je uveo Rusiju u ekonomiju i finansije Italije.