14. jun 2023 08:19

Ljumir Abdidžiku: Kosovo nastavlja svoj put ka izolaciji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Zarko Prusac, ilustracija

PRIŠTINA - Predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku izjavio je, povodom otkazivanja zajedničke sednice Vlade Albanije i vlade privremenih institucija samouprave u Prištini, da tzv. Kosovo nastavlja svoj put ka izolaciji i usamljenosti.

"Ovog puta, kao nikada do sada, ostali smo bez Albanije. Mi smo i bićemo bez svakog saveznika koji je stajao uz nas u svakoj teškoj fazi“, naveo je Abdidžiku, prenosi Ljajmi.

Prema njegovoj oceni, odgovornost za to snosi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, čije sukobljavanje sa Zapadom, smatra Abdidžiku, "ugrožava državnost" tzv. Kosova.

Abdidžiku dodaje da Kurti, umesto da održava partnerstvo sa Zapadom, donosi krizu i izolaciju.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je u utorak da je otkazana zajednička sednica vlade privremenih prištinskih institucija i Vlade Albanije, koja je bila planirana za danas, jer Kurti nije pristao na promenu formata.

Prema njegovim rečima, on je pozvao Kurtija da se danas, zajedno sa prištinskim ministrima odbrane i spoljnih poslova, sastanu u užem formatu, ali premijer privremenih prištinskih institucija je insistirao da se sastanak održi onako kako je planirano.

Rama je istakao da je međunarodna zajednica na ivici da izgubi strpljenje i da bi brzo mogle da uslede kazne, pa čak i sankcije za Prištinu, te da je od zapadnih država tražio da ne idu ka tome i da mu daju još vremena, preneo je Reporteri.