14. jun 2023 18:45

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u radnoj poseti Petrovcu na Mlavi

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NEBOJŠA RAUS

PETROVAC NA MLAVI – Petrovac na Mlavi kao opština koja spada u četvrtu kategoriju razvijenosti bez pomoći države ne može sama da reši sve probleme koje ima. U narednom periodu uz podršku države i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave biće realizovano niz projekata.

To je danas prilikom posete Petrovcu na Mlavi najavio ministar Aleksandar Martinović. Država je do sada uložila značajna sredststva u razvoj Petrovca na Mlavi, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tokom prethodnih godina podržalo je sa preko 150 miliona dinara realizaciju brojnih projekata u ovoj opštini.

Intext service Video

„Neki od tih projekata su izgradnja dečijeg igrališta i obnova kuhinje i vešernice Predškolske ustanove „Galeb“ što je skroman doprinos ministarstva politici koju država sprovodi sa ciljem da imamo što više dece i da im obezbedimo što bolje uslove za boravak i obrazovanje u ustanovama koje brinu o njima“, rekao je ministar i dodao da je ulaganje u decu ulaganje u budućnost.

Kako je istakao, naša država se suočava sa negativnim prirodnim priraštajem, a u Petrovcu na Mlavi decenijama postoji trend odliva stanovništva na privremeni rad u inostranstvu.

Martinović je rekao da je zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u prethodnih nekoliko godina urađeno mnogo toga, ali da sve to neće imati smisla ako to nema ko da nasledi.

"Zadatak svih nas je da imamo što više dece i da zajedničkim naporima pokušamo da makar deo stanovništva iz dijaspore vratimo u otadžbinu. Predsednik opštine i njegovi saradnici su me informisali da lokalnoj samoupravi fali bar jedna proizvodna investicija. Uveren sam da ćemo zajedničkim trudom i radom to uspeti i da realizujemo, jer će to biti od ogromnog značaja za građane i razvoj ove opštine", rekao je Martinović.

On je podsetio da je Ministarstvo ove godine izdvojilo sredstva iz budžeta za uspostavljanje Jedinstvenog upravnog mesta u Petrovcu na Mlavi i izrazio mogućnost da sledeće godine bude finansirana rekonstrukcija sale u kojoj bi se održavale sednice opštinskog veća.

Predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić zahvalio se ministru na dosadašnjoj pomoći koju je ova opština dobila od ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

„Mi smo kao opština dugi niz godina zapostavljani od Beograda, setite se kakvi su nam putevi bili i put Petrova-Požarevac i Petrovac-Žagubica. Mi smo kao rukovodtsvo opštine od 2016. Godine morali da se bavimo rešavanjem velikih infrastrukturnih problema", istakao je Nedinić. Prema njegovim rečima, uz pomoć države i predsednika Vučića ostvaren je veliki broj ciljeva.

"Sada nam ostaje da se i dalje borimo za trenutne ciljeve, a to je pre svega zapošljavanje ljudi, kako bi se smanjio broj onih koji odlaze na rad u inostranstvo. Mi želimo i da razvijamo turizam u našoj opštini u čemu ćemo takođe imati podršku države i resornih ministarstava. Srećan sam što imamo prijatelje u državi i mi ne možemo mnogo da učinimo bez te podrške, koja nam je veoma značajna“, istakao je Nedinić.

Prilikom posete Petrovcu na Mlavi Martinović je obišao i završne radove na sanaciji fasade zgrade opštinske uprave koju je ministarstvo pomoglo značajnim sredstvima, kao i skupštinsku salu u kojoj postoji sistem E-parlament.

Service Photo Gallery