15. jun 2023 10:30

Zoran Pašalić: Nasilje nad starijima jedan je od najtežih oblika kršenja ljudskih prava

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je nasilje nad starijima jedna od najtežih oblika kršenja ljudskih prava što može imati ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje.

"Posebno su ugroženi stariji ljudi sa sela u nerazvijenim opštinama, koji često nemaju kome da se obrate za pomoć. U Srbiji je 16 odsto starijih žena starosti od 65 do 74 godine doživelo neki oblik nasilja nakon navršene 65. godine života, ali žrtve se retko odlučuju da to prijave", rekao je Pašalić povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima.

Prema njegovim rečima, prepoznavanje i iskorenjivanje nasilja nad starijima zahteva sveobuhvatni pristup države i celog društva, i uključuje podizanje svesti o toj pojavi, edukaciju, efikasne zakonodavne mere, prevenciju i podršku.

"Ljudska prava su univerzalna i odnose se na sve građane, međutim poštovanje prava starijih osoba zahtevaju veću zaštitu njihovih prava i samo zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurno okruženje u kojem će starije osobe biti zaštićene i poštovane", poručio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.