16. jun 2023 12:19

Dačić: Kurtiju odgovara stalno zaoštravanje situacije, a nama mir

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju odgovara stalno zaoštravanje situacije, dok Srbija želi mir i stabilnost, jer je opstanak srpskog naroda najvažniji.

Dačić je za TV Pink naveo da prištinske vlasti rade sve u cilju izazivanja reakcija Srba koji žive na KiM i izazivanja njihovog sukoba sa Kforom kako bi međunarodna zajednica reagovala oštro prema Srbiji.

"Kurtiju kao da je propao dan ili nedelja ako ne izazove neki novi incident. Mislim da smo došli do toga da više nema gde dalje, u smislu toga da su Srbi prinuđeni da se bore za golu egzistenciju. Ovde nije reč o političkom nadmetanju, političkim prepucavanjima, da li će Srbi sada da se politički organizuju i imaju određeni broj poslanika ili odbornika u institucijama, nego je reč o fizičkom opstanku, jer se dešavaju hapšenja ljudi, puca se na ljude, reč je o narušavanju tih osnovnih ljudskih i građanskih prava", rekao je Dačić.

Nemoralno i cinično da političari vode proteste protiv nasilja

Ivica Dačić je ocenio danas da je nemoralno i cinično da političari vode proteste protiv nasilja i da bi mnogo veći efekti bili da građani bez učešća političara izražavaju svoje proteste.

"Mi smo sada ušli u pokušaj da se izvrši punjenje praznih političkih rezervoara, jer oni nisu više imali gorivo u svom političkom rezervoaru, ni teme, ni kadrove ni bilo šta", rekao je Dačić za TV Pink.

Dodao je da je deo opozicije procenio da temu nasilja mogu dobro da iskoriste u svojoj političkoj kampanji.