17. jun 2023 10:43

Petković: Kurti želi rat u celom regionu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Petković: Kurti želi rat u celom regionu

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković Izjavio je danas da Beograd čini sve što je u njegovoj moći da sačuva mir, ali da to više ne zavisi od Srbije.

On je na konferenciji za novinare pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, jer ako se to ne desi nema više o čemu da se priča.

 

"Sve je u Kurtiju i njegovoj ludoj glavi i potezima kojima želi da zapali ceo region. Krajnje je vreme da neko urazumi Kurtija jer je namera da izazove rat i zapali ne samo sever već ceo region. Reč je o piromanu koji hoće da izazove rat u regionu", rekao je Petković.

Situacija u Severnoj Mitrovici nakon akcije kosovske policije mirnija

"Situacija u Severnoj Mitrovici nakon akcije kosovske policije mirnija, oklopna vozila zamenili škodama ali prisutan je veliki broj specijalaca sa dugim cevima", rekao je Petković.

Laž je da su uhapšeni kosovski policajci maltretirani

"Laž je da su uhapšeni kosovski policajci maltretirani, mi smo ozbiljna država, naši organi rade isključivo u skladu sa zakonom", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Predsednik Vučić će i danas razgovarati sa američkim i evropskim zvaničnicima

"Predsednik Aleksandar Vučić će i danas da razgovara sa američkim i evropskim zvaničnicima, mi činimo sve u našoj moći da sačuvamo mir, ali ovo odavno ne zavisi od nas, sve je u Kurij i njegovim jednostranim potezima kojima želi da zapali ceo region", rekoa je Petković.

U ovakvim okolnostima ne vidim kako da nastavimo dijalog

Petar Petković je izjavio danas da u ovakvim okolnostima ne vidi kako može da se nastavi dijalog jer to podrazumeva normalizaciju odnosa, a ono što se dešava je potpuno nenormalno i nasilno i suprotno od dijaloga.

On je to rekao na konferenciji za novinare, na pitanje Tanjuga šta se dešava sa dijalogom između Beograda i Prištine i hoće li predsednik Srbije Aleksandar Vučić ići na sastanak budući da je Kurti rekao da će još da razmisli.

"O tome će Aleksandar Vučić da odluči ali ja ne vidim prostor za dijalog. Kada je Haradinaj uveo takse 100 odsto Vučić nije odlazio u Brisel dok to nije povučeno jer su hteli da nateraju Beograd na kapitulaciju. To i Kurti sada pokušava zabranom ulaska robe", rekao je Petković.