21. jun 2023 07:29

Rode i Gero: Postoji zahlađenje odnosa između Prištine i Evropske unije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rode i Gero: Postoji zahlađenje odnosa između Prištine i Evropske unije

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ, arhiva

PRIŠTINA - Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jorn Rode i Olivije Gero, navode da postoji zahlađenje odnosa između vlade privremenih prištinskih institucija i Evropske unije.

Rode je u emisiji „RTK Prime”, naveo da su nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i italijanska premijerka Đorđa Meloni pisali Kurtiju sa molbom da posluša njihov savet, međutim, kako je rekao, to se nije dogodilo.

„Nije dobro ići sam. Od 1999. godine smo uz Kosovo, a Nemačka je Kosovu takođe dala podsticaj u Savetu Evrope. Kako da Kosovo ide napred ako imamo zahlađenje odnosa, zato ih treba ponovo uskladiti", istakao je nemački ambasador.

Prema njegovim rečima, jasno je da je došlo do zahlađenja odnosa sa vladom tzv. Kosova.

„Mi postavljamo zahteve i oni se ne čuju, stoga nam je potreban državnik, a ne onaj koji sve vreme priča o ratu“, rekao je Rode.

Ambasador Francuske Gero rekao je i da bi Priština trebalo da bude konstruktivnija.

"Verujem da bi vlada Kosova mogla više da nas sluša i da bude manje usamljena, bili smo najbolji prijatelji i verujem da ćemo i dalje biti“, rekao je francuski ambasador.

On je istakao da situacija na severu Kosova i Metohije nije nimalo zadovoljavajuća i da Priština zna šta se od nje traži.