21. jun 2023 17:59

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se sa delegacijom austrijskog grada Klagenfurta

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADIMIR ZUBAC

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, zajedno sa saradnicima primio je danas delegaciju austrijskog grada Klagenfurta, koju predvodi zamenik gradonačelnika Alojz Dolinar.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Austrije Kristijan Ebner, kao i počasni konzul Austrije u Novom Sadu Zoran Tadić, saopšteno je iz Đurićevog kabineta.

Service Photo Gallery

Đurić je gostima poželeo srdačnu dobrodošlicu i zahvalio im se na zvaničnoj poseti čiji je cilj aktiviranje saradnje između dva grada koja je uspostavljena početkom devedesetih godina prošlog veka.

Zamenik gradonačelnika Klagenfurta Dolinar je Đuriću preneo pozdrave gradonačelnika Kristijana Šajdera, kao i njegovu zainteresovanost za uspostavljanje daljih kontakata, u cilju buduće saradnje.

Budući da su Novi Sad i Klagenfurt univerzitetski centri, razgovaralo se o mogućnostima za saradnju u oblasti obrazovanja, a predstavnici glavnog grada pokrajine Koruška iskazali su interesovanje i za saradnju sa novosadskim naučnicima i istraživačima, jer se u tom gradu osniva Institut za veštačku inteligenciju.

Bilo je reči i o potencijalnoj saradnji u oblastima ekologije, privrede i kulture, kao i o mogućnosti institucionalnog povezivanja Novog Sada i Klagenfurta.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, gosti iz Austrije sastaju se zamenicom predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristinom Karaić i profesorom na Katedri sa veštačku inteligenciju Fakulteta tehničkih nauka Aleksandarom Kupusinac, a zatim i sa predsednikom Privredne komore Vojvodine Boškom Vučurevićem, dodaje se u saopštenju.