23. jun 2023 22:08

Plenković: Jezik je temelj identiteta i kulture

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/PEĐA VUČKOVIĆ

SUBOTICA - Nakon otvaranja Hrvatske kuće "Matice" u Subotici, predsednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, prisustvovao je svečanom programu u Velikoj većnici Gradske kuće koji je održana u čast najboljih učenika redovne nastave na hrvatskom jeziku.

U danu kada hrvatska zajednica obeležava praznik, Dan rodenja biskupa Ivana Antunović, upriličen je svečani program za učenike i nastavnike.

"Jezik je temelj identiteta i kulture. Koliko jezika znaš, toliko vrediš - glasi latinska poslovica. Čuvajte deco svoj hrvatski identitet, poštujući identititet drugih. Upućujem svoje lične čestitke svim najboljim učenicima, koji su zahvaljujući svom radu i znanju postigli uspehe. Dragi nastavnici i pedagozi, želim i vama da zahvalim što predajete svojim učenicima hrvatski jezik, prenosite im hrvatsku kulturu i pomažete u sticanju posebnih znanja i veština", poručio je hrvatski premijer.

Prema njegovim rečima, pitanje obrazovanja ključno je za svako društvo, a posebno za zajednicu koja se zove hrvatska manjinska zajednica u Srbiji.

"Stoga je važno da mladi hrvatski naraštaji imaju mogućnost da pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, a vaša je uloga u time procesu nezamenljiva. Hvala vam na trudu, zalaganju i entuzijazmu. Osim što omogućujete vašim učenicima, deci i mladima da neguju identitet jezika i kulturu, vi im pomažete da baštine svoju pripadnost hrvatskoj zajednici i ponose se svojim hrvatskim korenima", naveo je Plenković obraćajući se okupljenima.

Nagradu "Crvena kravata", za izuzetan doprinos u promociji i očuvanju hrvatskog jezika, dobila je penzionisana prosvetna radnica Ljubica Banović, dok je nagrada "Crvena mašna" pripala maturantu srednje škole Nikoli Stipić, učeniku Gimnazije "Svetozar Marković" u Subotici.

Priznanja su uručena i učenicima subotičkih osnovnih škola, koji nastavu pohađaju na hrvatskom nastavnom jeziku, a koji su ostvarili značajne rezultate u nastavnim ili vannastavnim aktivnostima, tačnije neko od prva tri mesta, u pojedinačnoj ili grupnoj konkurenciji.