24. jun 2023 16:36

Dimitrije Milić: Postupci paravojne grupe Vagner su napad na ruski vojni establišment

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Postupci paravojne grupe "Vagner" predstavljaju očigledan napad na ruski establišment, ministarstvo odbrane i ministra odbrane Sergeja Šojgua, ocenio je direktor organizacije Novi treći put Dimitrije Milić u izjavi za Tanjug.

Kako je rekao, napadom se šalje poruka Šojguu da on ne radi svoj posao, da je nekompetentan i da mu se govori "Mi imamo rezultate, a vi ih nemate".

Intext service Video

"Geneza problema je interna organizacija ruske vojske. Nije to sovjetska vojska sa jasnom linijom komande, već je namerno razvodnjavano na brojne jedinice, da bi moglo da se upravlja međusobnim sukobima i time kome će se davati resursi da se vode bitke", rekao je Milić.

Kako je naveo, takav sistem je ustrojen da bi mogao da veliki lider dođe sa vrha, reši konflikte i time pokaže moć.

Međutim, kako kaže, pokazalo se da je to nemoguće sa ličnostima poput Prigožina koji ima veće ambicije od toga.

Osvrćući se da optužbe grupe "Vagner" da ih je ruska vojska napala, Milić je ocenio da je moguće da je u pitanju napad pod lažnom zastavom - smišljen da bi postojao razlog za najnovije postupke "Vagnera".

Da toga nije bilo, navodi Milić, bilo bi čudno da paravojska sada kreće na teritoriju Rusije.

"U nekom smislu se otrglo kontroli. Postoji verovatno i kod Vagnera i kod Prigožina ozlojeđenost. Deluje kao da je Vagner odradio ono što je težak posao, sa ogromnim žrtvama, na krvavom bojištu i da su na neki način potrošeni bez adekvatne političke nagrade za to", istakao je Milić.

Prema njegovim rečima, ove događaje ne bi trebalo posmatrati kao plan, već pre kao spontani niz događaja. Da je ovo zaista bio plan, tvrdi Milić, bio bi to loš plan koji bi svetu slao poruku da se ne kontrolišu sopstveni redovi.