25. jun 2023 11:17

Ambasadorka Švedske Anika Ben David: Odnosi između Srbije i Švedske su veoma dobri

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Odnosi između Srbije i Švedske su veoma dobri, a u oblasti trgovinske razmene tokom prethodne godine zabeleženo je povećanje bilateralne trgovinske razmene za oko 25 odsto, izjavila je ambasadorka Švedske Anika Ben David.

"Danas imamo više od 200 švedskih i kompanija sa mešovitim kapitalom koje posluju u Srbiji i upošljavaju preko 10.000 ljudi", rekla je Ben David za Politiku.

Ambasadorka je kazala da švedsko angažovanje i prisustvo u Srbiji ima primarni cilj da podrži Srbiju u približavanju na putu ka članstvu u EU i da je Švedska danas među najvećim donatorima kada je je u pitanju zaštita životne sredine.

"Radimo zajedno sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i negujemo veoma dobro i uspešno partnerstvo, sarađujemo i sa akadamskom zajednicom, industrijom i civilnim društvom, sve u cilju da se ubrza zelena tranzicija, kako bi vazduh, zemljište i voda bili čisitiji u Srbiji", navela je Ben David.

Ona je ukazala da je zbog rata u Ukrajini obnovljen fokus na zapadni Balkan i ostale zemlje kandidate, kada je u pitanju prijem u EU.

"Poruka koju Švedska može da uputi kao doskora predsedavajuća EU jeste da Srbija iskoristi ovu priliku i mogućnosti, jer postoji obnovljeno interesovanje za proširenje", istakla je Ben David.

Prema njenim rečima, novi energetski paket pomoći Srbiji od strane EU iznosi 165 miliona evra.

"Srbija je jedan od najvećih primalaca podrške iz EU na svetu i takođe su firme iz EU najveći investitori u Srbiji", navela je ambasadorka.

Ben David je navela da je partnerima EU potrebno ukazati da moraju da zauzmu jasan stav i naprave geopolitički izbor, kao i da je promenjen međunarodni reljef zbog potpune invazije Rusije na Ukrajinu.

"Ovo je momenat kada se pokazuje da ste deo evropskog projekta. Nemojte misliti da neko nije osetio teret posledica rata u Ukrajini. Mi smo svi to osetili, u Švedskoj je inflacija veoma visoka, oko 11 ili 12 odsto, novčanici su se istanjili", istakla je ambasadorka.

Na pitanje da li su sankcije Rusiji bile efikasne, Ben David je istakla da jesu, kao i da su one izraz kolektivne volje i političkog i moralnog stava.

"Ekonomska šteta je usmerena ka vladi, oligarsima, svim ekonomskim činiocima države prema kojoj su sanckije uvedene. To je izraz želje da se ni na koji način ne doprinosi ruskoj ratnoj mašineriji", rekla je ambasadorka.

Komentarišući situaciju na severu KiM, Ben David je rekla da je EU, zajedno sa SAD, radila bez prestanka na tome da dođe do normalizacije odnosa.

"Nadali smo se posle Ohrida da smo na pravom putu, ali se to nije desilo. Sada je važno da se situacija deeskalira, da se svi vrate pregovaračkom stolu, da imamo nove izbore na severu Kosova i da se prethodni sporazumi poštuju i implementiraju", zaključila je Ben David.