28. jun 2023 11:36

Dačić: Postoji spremnost SPS-a da se razgovara o pristupu Narodnom pokretu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dačić: Postoji spremnost SPS-a da se razgovara o pristupu Narodnom pokretu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da postoji spremnost SPS-a da se razgovara o pristupu Narodnom pokretu za državu.

"Naša spremnost postoji da se o tome razgovara, tu postoji mnogo stvari o kojima je predsednik govorio. Jedno je pitanje političke orijentacije, šta hoćemo, a drugo je i organizaciono pitanje, da li je to neka koalicija za izlazak na izbore", rekao je Dačić za tv Prva.

Dačić je naveo da je on predlagao zajednički nastup na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima.

"SNS je imao ideju da treba da idemo odvojeno, jer su rezultati i istraživanja javnog mnjenja pokazivali da bi odvojeno imali bolji rezultat, te procene isto treba da budu sagledane kada se donosi odluka da li će se zajedno pristupiti ili će biti odvojenih nastupa", rekao je Dačić.

On je dodao da je pitanje zajedničkog delovanja i zajedničkih političkih ciljeva za SPS prihvatljivo.

Komentarišući otvaranja poslednje deonice obilaznice oko Beograda, Dačić je istakao da je vrednost tog projekata dalekosežna.

"To je jedan strateški projekat o kojem smo više puta govorili, predsednik mi je rekao da on razmišlja o tome da ta obilaznica dobije ime Milutina Mrkonjića, ali to neće biti danas na dnevnom redu", naveo je Dačić.

Ministar je dodao da Srbija očekuje posete premijera zemalja Beneluksa, ministra spoljnih poslova Izraela, ministra spljnih poslova Venecuele i ministra spoljnih poslova San Marina.

Na pitanje o obeležavanju Vidovdana, Dačić je naveo da je to jedan slojevit i simboličan dan u srpskoj istoriji, kao i da se ne može vezati za jedan događaj.

"Ja ne govorim samo o bitci na Kosovu, koja je istorijski, mitski i genetski ušla u DNK srpskoga naroda i srpske istorije, imamo mnoge druge događaje, čak i svi srpski neprijatelji su hteli sa nama da se obračunavaju na Vidovdan. Sarajevskom atentatu je prethodila odluka da se baš na Vidovdan održe vojni manevri austrugarske u Sarajevu", objasnio je Dačić.

On je rekao i da je to što je Slobodan Milošević na vidovdan izručen sudu u Hagu, najveća tragedija našega naroda.

"O Miloševiću neko može da vodi rasprave i o njegovoj istorijskoj ulozi, svako će imati neki svoj politički pristup. Mislim da je za jednu državu tragično da svog bivšeg predsednika izručuje jednom međunarodnom sudu i to na praznik kao što je Vidovdan", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da Prištini smeta srpsko prisustvo i srpsko obeležavanje današnjeg praznika.

"Njima smeta spomenik na Gazimestanu jer govori o srpskom prisustvu, vi nemate albanski spomenik iz tog vremena, oni tada nisu bili prisutni, to je bila, srpsko-turska bitka", ocenio je Dačić.

On je istakao i da moramo sada da vidimo na koji način da sačuvamo naše nacionalno biće, državne strukture, državno jedinstvo.

"Veoma je bitno da postoji saglasnost između Srba u Srbiji, Srba koji žive u Republici Srpskoj, u Crnoj Gori", zaključio je Dačić.