29. jun 2023 12:06

Ivica Dačić sastao se sa ambasadorom Alžira u Srbiji Fatahom Mahrazom

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Nakon uspešne posete alžirskog ministra inostranih poslova i dijaspore Ahmeda Atafa Srbiji, kojom je otvorena nova etapa u odnosima dve tradicionalno prijateljske zemlje, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je ambasadora Narodne Demokratske Republike Alžir u Beogradu Fataha Mahraza.

Sagovornici su se saglasili da je tokom posete alžirskog šefa diplomatije postignuta potpuna saglasnost dveju strana o potrebi jačanja političkog dijaloga, razmeni poseta na najvišem nivou i unapređenju ekonomske, kulturne, prosvetne i svake druge saradnje, a u skladu sa dogovorenim planom i mapom puta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Intext service Video

U tom smislu, obostrano je istaknuta važnost što skorije posete predsednika Republike Aleksandra Vučića Alžiru, što bi dalo snažan podsticaj sveukupnom razvoju odnosa, posebno na ekonomskom planu.

Ambasador Mahraz ponovio je da Alžir principijelno podržava teritorijalnu celovitost i suverenitet Republike Srbije.

Šef srpske diplomatije potvrdio je stav Srbije o potrebi mirnog rešavanja svih sporova, uključujući i pitanje Zapadne Sahare.

Service Photo Gallery

Ministar je ponovio podršku Srbije naporima procesa koji vode Ujedinjene nacije da se ovo pitanje reši u skladu sa međunarodnim pravom i relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Saveta bezbednosti UN, u cilju postizanja pravednog i trajnog rešenja.

Ministar Dačić zahvalio je ambasadoru Mahrazu na podršci koju je Alžir pružio kandidaturi Beograda za Specijalizovanu izložbu Ekspo 2027 i čestitao toj zemlji na izboru za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (2024-25), dodaje se u saopštenju.