29. jun 2023 12:35

Državni sekretar Norveške je danas i sutra u poseti Srbiji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/hyotographics, ilustracija

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Norveške Ejvind Vad Peterson boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji 29. i 30. juna u Srbiji i tom prilikom se sastati sa premijerkom Anom Brnabić, prvim potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, direktorom Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem i specijalnim savetnikom Ministarstva rudarstva i energetike Veljkom Kovačevićem.

Kako se navodi u saopštenju ambasade Norveške tokom dvodnevne posete vodiće se razgovori o aktuelnim bezbedonosnim pitanjima kao što su bezbednost i stabilnost na zapadnom Balkanu, dijalog Beograda i Prištine i normalizacija odnosa, i uticaj ruske invazije na Ukrajinu na bezbednost u Evropi.

Takođe, biće reči i o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji, saradnji između dve zemlje u procesu reforme energetskog sektora u Srbiji, kao i o norveškoj psiho-socijalnoj podršci Srbiji nakon tragičnih masovnih ubistava u maju mesecu ove godine.

Dodaje se da je cilj posete norveškog državnog sekretara da se sagledaju mogućnosti za dalje unapređenje inače odličnih bilateralnih odnosa između Norveške i Srbije, istakne posvećenost Norveške demokratskim procesima u Srbiji, kao i da se izrazi podrška Norveške Srbiji i celom regionu na putu ka članstvu u EU.

Peterson će prisustvovati i radnom ručku sa Stalnim odborom za spoljne poslove Narodne skupštine Republike Srbije.

Tokom posete Peterson će otvoriti i konferenciju organizovanu u okviru programa "Smart Balkan" za podršku civilnom društvu u Srbiji i zapadnom Balkanu, koji finansira Norveška.

"U hotelu Mona Plaza u Beogradu sutra održava se druga po redu 'Smart Balkan' nacionalna konferencija za Srbiju. U toku ove konferencije biće održana panel diskusija čija će tema biti - uloga organizacija civilnog društva u upravljanju krizama. Pored toga, u sklopu konferencije biće organizovano potpisivanje ugovora sa primaocima grantova, a biće prezentovani i dosadašnji rezultati projekta", navodi se u saopštenju.

Peterson će doputovati u Beograd nakon posete Skoplju i Prištini.