29. jun 2023 17:38

Slovenački premijer Robert Golob: U četiri opštine na severu KiM što pre ponovo održati izbore, potom ZSO

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, arhiva

BRISEL - Slovenački premijer Robert Golob izjavio je danas da u četiri opštine na severu KiM moraju ponovo biti održani lokalni izbori što pre, a zatim dolazi vreme da Priština uspostavi Zajednicu srpskih opština.

"Smatramo da se izbori moraju ponoviti što je pre moguće. Smatramo da Srbi moraju da učestvuju u glasanju, uz podršku Beograda ako je potrebno, kako bi mogli da izaberu svoje legitimne predstavnike", istakao je slovenački premijer nakon što je stigao u Brisel na samit EU.

Nakon što se ovo uradi, kako je naveo, doći će vreme da Priština uspostavi Zajednicu srpskih opština, prenela je STA.

"Verujem da je ovo proces u više koraka. Ako obe strane uđu sa poštenim namerama, onda se cilj može postići", kazao je slovenački premijer.

Govoreći o mogućim merama EU protiv Prištine, zbog nedovoljnih koraka preduzetih za smirivanje tenzija, Golob je kazao da je potreban uravnotežen pristup.

On smatra da nikada ne postoji samo jedan krivac, iako se na prvi pogled može činiti da je tako.

"Voleo bih da vidim sednicu sa obe strane kako bi se oživeo plan koji je više puta predstavljen. Na pregovaračima je da odrede način na koji će to biti urađeno, ali verujem da plan treba da bude jasan", naglasio je Golob.

Očekuje se da će lideri EU na samitu pozvati na deeskalaciju tenzija i ponavljanje lokalnih izbora u četiri opštine na severu KiM.