30. jun 2023 11:14

U Prištini objavljena odluka o proglašenju Civilne odbrane i Severne brigade terorističkim organizacijama

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/PredragLasica, ilustracija

PRIŠTINA - U Prištini je danas u službenom glasniku objavljena jučerašnja odluka vlade privremenih instuitucija kojom se "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglašavaju terorističkim organizacijama.

To znači da je odluka na snazi od danas, prenosi Reporteri.

U odluci je navedeno da se "u cilju očuvanja nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti, ustavnog poretka, stabilnosti i zaštite državnih interesa" Civilna zaštita i Severna brigada proglašavaju za, kako je navedeno, "terorističke grupe i/ili subjekte na teritoriji Republike Kosovo i stavljaju na listu lica, grupa i subjekata umešanih u terorističke akte".

Dodaje se da na osnovu informacija, analiza, ocena i preporuka institucija bezbednosti one predstavljaju, kako je navedeno, "rizik i pretnju po bezbednost, ustavni poredak, kao i pretnju od terorizma ili pretnju vršenjem terorističkih akata".

Navedeno je da su nadležne institucije reda i bezbednosti i druge institucije dužne da preduzmu neophodne radnje i mere za sprovođenje ove odluke.

Srpska lista je saopštila da je odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da nepostojeće organizacije Civilna zaštita i Severna brigada proglasi terorističkim deo plana Kurtijevog režima da stvaranjem izmišljenog, virtuelnog neprijatelja opravda nastavak političkog terora koji sa svojim specijalcima sprovodi na severu Kosova i Metohije kroz neosnovana hapšenja nevinih Srba, maltretiranje i zastrašivanje građana.

U želji da spreče da Kurtijev režim iscenira neke nove provokacije i za to optuži Srbe ili neku novu virtuelnu organizaciju, te time sebi da alibi za progon i zastrašivanje Srba, predstavnici Srpske liste zahtevaju od Kfora i Euleksa da najhitnije razmesti svoje snage na svim neuralgičnim tačkama na severu Kosova i Metohije i preventivnom delovanjem spreče da Kurti ostvari svoj pakleni plan i ugrozi mir na ovim prostorima, istakla je Srpska lista.