19. decembar 2022 10:27

Brnabić: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kad su na barikadama

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se čini da Brisel i Vašington čuju Srbe samo kada su na barikadama na Kosovu i Metohiji, a i tada ne baš dobro.

"Oni su na barikadama jer traže osnovna ljudska prava i ništa više od toga. Oni su napustili institucije samo zato što su tražili, nakon skoro deset godina, poštovanje Briselskog sporazuma i osnovna ljudska prava", rekla je Brnabićeva gostujući na RTS-u.

Dodaje da, pošto premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da ne postoji Briselski sporazum, ne zna, šta je, onda, problem ako Srbi sa KiM napuste prištinske istitucije. Premijerka ističe da je duboko razočarana međunarodnom zajednicom.

Nisu ugrožene evrointegracije Srbije, lopta u polju Brisela

Ana Brnabić izjavila je da ne smatra da su evrointegracije Srbije danas ugrožene više nego što su to bile ranije, ili više nego što su ugrožene evrointegracije Albanije i Severne Makedonije ili bilo koga drugog sa Zapadnog Balkana.

Ona je istakla da će naša zemlja nastaviti svoj evropski put, iako, kako je ocenila, ne vidi spremnost zemalja članica EU da se uopšte ide sa agendom proširenja.

Govoreći o pritiscima na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Brnabić je za RTS rekla da to Srbiju košta i da pravi problem, ali da je u skladu sa svim principima koje poštuje Republika Srbija. Brnabić je rekla da je za nju lopta u polju Brisela. 

Plate i penzije rastu više od stope inflacije

Brnabić je izjavila i da povećanje plata i penzija u Srbiji ne samo da prati inflaciju već je i veće od inflacije.

"Inflacija će nam biti oko 11-11,5 odsto. Videćemo još, sačekaćemo NBS da izađe sa procenama, ali je svakako najniže povećanje plata u javnom sektoru od 12,5 odsto, što je više od inflacije", rekla je Brnabić na RTS-u.

Ona je navela da će povećanje za pripadnike Vojske Srbije biti 25 odsto, a da je povećanje minimalne cene rada 14,3 odsto, što je sve veće od inflacije.