4. jul 2023 17:37

Brnabić: Lopta u dvorištu Prištine za povratak dijalogu, hapšenja Srba da prestanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić: Lopta u dvorištu Prištine za povratak dijalogu, hapšenja Srba da prestanu

Foto: Tanjug video

BRISEL - Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Briselu da je "lopta u dvorištu" Prištine kada je reč o povratku dijalogu o KiM, kao i da je neophodno da se, pre svega, prestane sa maltretiranjem i hapšenjem Srba na KiM bez ikakavih dokaza.

Brnabić je istakla i da je potrebno sprovesti povlačenje specijalnih jedinica tzv. kosovske policije sa severa KiM.

 

Na pitanje novinara da li je bilo zahteva od evropskih zvaničnika danas u Briselu za hitnu deeskalaciju i povratak dijalogu i da li su pominjani rokovi za nove izbore na severu KiM, premijerka je, nakon učešća na panel diskusiji u organizaciji medijske platforme "Euractiv Srbija", na temu "DA, ALI…: Vizija budućnosti Srbije u Evropskoj uniji", rekla da su se čuli ti zahtevi, ali da je to nešto o čemu se još priča.

Sa evropskim partnerima o šest ključnih tema

 Premijerka Srbije je izjavila danas da je u Briselu imala naporan, ali dobar dan, da je sa dva predsednika - Evropskog saveta i Evropske komisije i sa tri komesara razgovarala o šest tema, od kojih je jedna bila situacija na KiM.

Ona je novinarima, nakon panela "DA, ALI: Vizija budućnosti Srbije u Evropskoj uniji" rekla da su svi u Uniji zabrinuti zbog situacije na KiM, kao i da razumeju napore Srbije da uprkos stalnim provokacijama sačuva mir i stabilnost.

 

"Stabilnost nam je u životnom interesu, nadam se sardanji sa partnerima. Hvala predsedniku Vučiću što je preuzeo odgovornost i to breme na sebe i dao vladi prostor da se bavi nekim drugim stvarima koje su od ekonomski životnog značaja, od evrointegracija do svega ostalog", rekla je ona.