7. jul 2023 15:27

Otkrivena bista Dejana Medakovića u Karlovačkoj gimnaziji

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/GORAN ZLATKOVIĆ

BEOGRAD - Bista akademika Dejana Medakovića danas je otkrivena u Karlovačkoj dimnaziji, gde je ministarka kulture Srbije Maja Gojković poručila da je to kruna obeležavanja stogodišnjice rođenja velikana naše kulture i nauke.

Na svečanosti u Sremskim Karlovcima, prisustvovali su Gojkovioć, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, članovi porodice Medaković, članovi Odbora za obeležavanje jubileja i poštovaoci akademika, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Intext service Video

U svom obraćanju, Gojković je istakla da veličanstven naučni opus, marljiv i posvećen rad Medakovića (1922-2008) na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta, predstavljaju jednu od stožernih tačaka našeg celokupnog stvaralaštva dvadesetog veka.

"Erudita najplemenitije vrste i renesansna ličnost svetskog formata, istovremeno je do najsitnijih detalja poznavao svoj narod, njegovu istoriju i kulturu, i bez greške umeo da prepozna ko su nam prijatelji u burnim vremenima i teškim okolnostima", ocenila je Gojković.

Intext service Video

Prema njenim rečima, Medakovićevom dragocenom zaveštanju moramo se vraćati uvek iznova, jer u njemu, između ostalog, možemo pronaći odgovore na pitanja koja su vanvremenska, a njegova nam je mudrost danas preko potrebna, u savremenom svetu punom izazova.

"Zato je jako važno da se i nakon prestanka formalnog obeležavanja veka od njegovog rođenja, neprestano podsećamo na Medakovića i nikada ne dopustimo da globalni duh vremena i moderne reke zaborava odvedu njegovo delo na slepi kolosek kolektivnog pamćenja", dodala je ministarka.

Intext service Video

Gojković je rekla da je posebno ponosna što Ministarstvo kulture u kontinuitetu podržava izdavanje Medakovićevih "Izabranih dela iz istorije umetnosti", kao što je i izdanje monumentalnog dela "Srpski slikari 18-20. veka".

"Kako bismo na adekvatan način upotpunili ovu značajnu godišnjicu, odmah smo prihvatili inicijativu Vukove zadužbine i Izdavačke kuće 'Prometej' i opredelili sredstva za livenje tri biste Dejana Medakovića", podsetila je Gojković.

Prema njenim rečima, biste će pored Karlovačke gimnazije biti postavljene i u drugim ustanovama koje su obeležile njegov život i rad - u Vukovoj zadužbini, i ostaje da se vidi da li u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti ili Matici srpskoj.

"Svaki korak, makar bio i simboličan, i svaki čin odavanja zaslužene počasti velikanima naše istorije, zalog su za lepšu i izvesniju budućnost naroda i države, upravo onoj kojoj su Medaković i njegovi savremenici posvetili svoj život i delo“, zaključila je Gojković.

Nakon otkrivanja biste, rad vajara Tome Serafimovskog, Mirović je rekao da je Medaković bio je "ličnost koja je kao svetionik osvetljavala, ne samo našu sadašnjost, već i našu prošlost", saopštila je Pokrajinska vlada.

"Delo akademika Medakovića jeste jedna vrsta ugaonog kamena, posebno za nas severno od Save i Dunava, jer je mnogo toga učinio da naša srpska kulturna baština u ovim krajevima bude osvetljena, i zato mu dugujemo veliku zahvalnost", rekao je Mirović.

Akademikov sin Pavle Medaković je iskazao je zahvalnost na svemu što je urađeno u okviru obeležavanja jubileja, i istakao da su Sremski Karlovci i Karlovačka gimnazija bili snažan temelj u životu i naučnom radu njegovog oca, saopštila je Pokrajinska vlada.

Medaković je bio srpski istoričar umetnosti, univerzitetski profesor i književnik, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, Vukove zadužbine i potpredsednik Srpske književne zadruge.

Objavio je ukupno 46 knjiga, od čega 21 knjigu na stručne teme, a težište Medakovićevog rada bilo je na srpskom baroknom slikarstvu, srpskim kulturnim prilikama u 18. veku i srpskom slikarstvu u 19. veku. Uz stručni rad, bavio se književnim stvaralaštvom i pisao poeziju, prozu, putopise.

Service Photo Gallery