9. jul 2023 12:48

Miodrag Linta: Od prve "Nevesinjske puške" prošlo je 148 godina

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da je prva "Nevesinjska puška" najznačajniji događaj za srpski narod u drugoj polovini 19. veka.

"Dana 9. jula 1875. godine Hercegovci su podigli ustanak protiv turske vlasti koja je sprovodila zulum protiv srpskog naroda. Hercegovački ustanak nije ostvario svoj krajnji cilj tj. oslobađanje Hercegovine i drugih područja na kojima živi naš narod. Međutim, junaci iz Prve nevesinjske puške su ostali trajni uzor i inspiracija budućim generacijama u borbi za slobodu srpskog naroda", naveo je Linta u saopštenju.

U udžbenicima istorije u Srpskoj i Srbiji, kako je naglasio, trebalo bi dati daleko veći značaj "Nevesinjskim puškama" nego što je to sada slučaj.

Prva "Nevesinjska puška", ističe Linta, brzo se iz Nevesinja proširila na čitavu Hercegovinu, a nakon što su se u rat uključile Srbija i Crna Gora nastala je "Velika istočna kriza", čija je posledica bio Berlinski kongres, kojim su Srbija i Crna Gora konačno dobile nezavisnost.

"Druga Nevesinjska puška je ispaljena u januaru 1882. godine protiv Austrougarske monarhije. Nevesinjci su pokrenuli Uloški ustanak 1882. godine, koji je bio revolt zbog vojne obaveze koju su uvele austrougarske vlasti", podsetio je on.

"Treća 'Nevesinjska puška' desila se 3. juna 1941. godine kada su ustaše napale na selo Donji Drežanj i predstavlja prvi oružani otpor Srba protiv nacizma i fašizma, odnosno okupatorsko-ustaškim jedinicama u porobljenoj Evropi u Drugom svjetskom ratu", naveo je Linta.