10. jul 2023 15:16

NURDOR pokrenuo projekat roditeljske kuće za decu obolelu od raka

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/fizkes, ilustracija

BEOGRAD - U Srbiji svake godine od raka oboli od 300 do 350 dece, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR), kako bi olakšalo proces lečenja, pokrenulo je projekat roditeljske kuće, koji podrazumeva izgradnju objekata za smeštaj dece i njihovih porodica tokom bolničkog lečenja.

Među najzahtevnijim u pogledu lečenja kod dece su tumori centralnog nervnog sistema - mozga i kičmene moždine, što ukazuje na izuzetnu potrebu njihovog ranog dijagnostikovanja i lečenja, saopšteno je iz NURDOR-a.

Savremeni standardi pedijatrijske onkologije nalažu da deca tokom lečenja što manje borave u bolničkoj atmosferi i da njihov način života bude što sličniji onom u periodu pre bolesti, kao i da njihovi roditelji sve vreme budu uz njih.

Podrška mališanima u njihovoj borbi protiv opake bolesti dolazi od Džima Klarahana, Amerikanca koji će motorom obići preko 37 evropskih zemalja u humanitarnom pohodu u toku koga se bori ne samo za svog unuka Dreja (Dray), već za svu decu obolelu od raka.

Uvidevši na primeru svog unuka značaj ranog, pravovremenog otkrivanja raka za uspešan ishod lečenja, Džim Klarahan je 2020. pokrenuo fondaciju sa ciljem podizanja svesti o neophodnosti brze i efikasne dijagnostike dečjih moždanih tumora.

Obišavši 2020. na svom motoru istočni deo Sjedinjenih Država, Džim je probudio najbolje u ljudskim srcima i odlučio da svoju misiju nastavi i preko Atlantika. Od maja ove godine, on je na velikom putovanju kroz Evropu tokom kojeg će preći 21.000 km, 37 zemalja i preko 20 dečjih bolnica, ustanova ili udruženja koje se bave lečenjem dece obolele od kancera.

Na njegovoj mapi nalazi se i Srbija te će 18. jula Džim Klarahan posetiti NURDOR.

On i kompanija RSM pomoći će donacijom za projekat trajnog rešenja za roditeljsku kuću u Beogradu i uputiti apel da se akciji pridruže svi koji mogu da pomognu.