13. jul 2023 13:49

Članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti posetili bazu "Rudnica" u kopnenoj zoni

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, ilustracija

BEOGRAD - Članovi i zamenici članova Odbora za kontrolu službi bezbednosti i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine posetili su Drugu brigadu kopnene vojske u kasarni "Stefan Nemanja" i bazu "Rudnica" gde su imali priliku da sagledaju stanje i organizaciju brigade, kao i da razgovaraju sa pripadnicima Vojske Srbije angažovanim na kontroli ovog dela Kopnene zone bezbednosti i obezbeđenju administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, saopšteno je danas iz parlamenta.

Na bazi "Rudnica" članovi odbora upoznati su sa zonom odgovornosti ove baze, koja obuhvata oko 200 kvadratnih kilometara, a osnovni zadaci su sprečavanje prelaska administrativne linije na nedozvoljenim mestima, sprečavanje pojedinačnih ili kolektivnih ekstremističkih aktivnosti.

Sa članovima Odbora bili su general-potpukovnik Želimir Glišović zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general-major Slađan Stamenković, zamenik komandanta Kopnene vojske i brigadni-general Siniša Stašević.

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić istakao je da su članovi odbora imali priliku da se uvere u nivo borbene gotovosti snaga Vojske Srbije u Raškoj i u bazi "Rudnica", kao i spremnost, visoku motivaciju i osposobljenost njenih pripadnika da u slučaju potrebe brzo reaguju i obezbede mir i sigurnost u ovom delu države.

"Druga brigada Kopnene vojske u svim uslovima i u svakom trenutku, osposobljena je i obučena da uspešno izvrši dobijene zadatke u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, istakao je Bečić.

Članovi odbora zaključili su da je Vojska Srbije kao garant bezbednosti i očuvanja suvereniteta i nezavisnosti Srbije spremna, sposobna i obučena da izvrši svaki zadatak i svaku naredbu predsednika Republike i vrhovnog komandanta i državnog rukovodstva.

Takođe, ocenjeno je da je stanje u jedinicama Vojske Srbije na visokom nivou, da su pripremljene, obučene, opremljene i da je moral pripadnika na najvišem nivou.

Predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti uručio je Drugoj brigadi kopnene vojske plaketu za doprinos i jačanje kapaciteta u sektoru bezbednosti i parlamentarne kontrole službi bezbednosti.

Bečić je istakao da je namera Odbora da dodelom plaketa ukaže na veliki broj pripadnika sektora odbrane i bezbednosti koji danonoćnim radom i naporom doprinose očuvanje bezbednosti Republike Srbije i svih njenih građana.

U ime Brigade plaketu je primio brigadni general Stašević, komandant Brigade.