14. jul 2023 14:28

U Vrbasu formirana Komisija za štetu nastalu od nevremena

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Sabphoto, ilustracija

VRBAS - Opštinski štab za vanredne situacije Vrbasa održao je danas hitnu sednicu nakon velikog olujnog nevremena na kojoj je odlučeno da se formira Komisija koja će primiti i razmotriti prijavljenu štetu nastalu gradonosnom olujom koja je u četvrtak uveče pogodila Vrbas i okolinu.

Na sednici, kojom je predsedavao predsednik opštine Vrbas Predrag Rojević, odlučeno je da se otvori i posebna kancelarija u prizemlju zgrade opštine za predaju zahteva građana koji su pretrpeli štetu, navodi se u saopštenju Opštine Vrbas.

Kkao se dodaje opštinu Vrbas će postetiti i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede da zajedno sa članovima štaba obiđe teren i sagleda razmere nastale štete.

Istovremeno, Rojević je pozvao građane da prijave sva oštećenja na usevima, pokretnoj i nepokretnoj imovini na brojeve telefona 021/7954089, 021/7954087 i 064/8053132.

"Lokalna samouprava će u saradnji sa Pokrajinom i Republikom definisati sve potrebne mere oporavka, organizaciju i sprovođenje zadataka obnove. Građani Vrbasa i svih mesta naše opštine, mogu biti sigurni da ćemo učiniti sve kako bi se otklonile posledice nezapamćene nepogode", rekao je Rojević.

Prema prvim nezvaničnim procenama, nevreme i grad veličine oraha pričinili su ogromnu štetu voću, i svim poljoprivrednim kulturama.

U naseljenim mestima, na stambenim i pomoćnim objektima, oštećeni su krovovi i polomljena prozorska stakla, a zabeležena je i šteta na automobilima.

Nakon popodneva i nevremena koje je pogodilo severozapadni deo Bačke, Sombor i okolinu, grad veličine oraha se stuštio na Vrbas i Kucuru, a pre toga na Apatin, Odžake, Srpski Miletić, Čurug i Srbobran, da bi nakon Bačke nastavio prema Potisju i Zrenjaninu.