14. jul 2023 16:40

Sociolog Vladimir Vuletić: Kurti povlačenjem samo pravi manevar da se smanji pritisak

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić ocenio je danas da je odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da smanji prisustvo kosovske policije za četvrtinu, predstavlja manevar kako bi se smanjio pritisak koji, kako je rekao, trpi od njegovih "zapadnih partnera".

"To je iznuđen korak, jedan delimičan korak, a mogli bismo čak reći i polukorak - jer imali smo prilike juče da čujemo da je on zapravo rekao da neće biti povlačenja sa severa već razmeštanje u okviru drugih institucija. To je pokušaj da on pošalje neku vrstu signala, da umiri zapadne saveznike, ali u svakom slučaju nije ono što Srbija očekuje", rekao je Vuletić za Tanjug.

Intext service Video

On je rekao da se sada, što se tiče narednih koraka Srbije, očekuje razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

"Nakon tog razgovora ukoliko ne dođe do određene vrste uveravanja i ozbiljnih očekivanja da će se situacija popraviti - čuli smo da će zapravo biti predat i predlog Savetu bezbednosti UN da se o toj situaciji razgovara u okvitu Saveta bezbednosti UN. To je ono što mi možemo da radimo. Naš manevarski prostor je sužen, on se tiče pre svega aktivnosti koje su diplomatske i to je nešto što nema sumnje zapravo zapad i očekuje. Zapad u ovom trenutku pokušava sve da se ta situacija deeskalira, to je ono što njih interesuje. Njih u ne interesuje da li će se postići nekakvi dobici za bilo koju stranu, već da ne dođe do eskalacije sukoba", rekao je Vuletić.

On je dodao da je potrebno da se otklone uzroci opasnosti na KiM - a to je da se formira Zajednica srpskih opština, jer se sada, ocenio je Vuletić, samo gase požari, a ne uklanjaju stvarni uzroci tih požara.

Vuletić ističe i da je pored Kurtijevih pokušaja da temu formiranja ZSO stavi u drugi plan, ona i dalje stalna na dnevnom redu i da u tom smislu nema sumnje da Srbija jasno šalje poruke i signale da je formiranje ZSO uslov svih uslova da bi uopšte mogli da se nastave razgovori.

"Zajednica srpskih opština nije sklonjena sa dnevnog reda, bar što se nas tiče, ali sa druge strane vidimo da Kurti stalno pokušava da podmetanjem požara ili stvaranjem uslova da se požar razbukti, čini sve da to pitanje bude u drugom planu. Napravi dva koraka napred, onda se povuče pola koraka nazad i to je nešto već od kako je on na vlasti. Stvara dodatnu nervozu na KiM i on ima neku svoju računicu u tom smislu. Ipak to ne odgvara trenutno ni zapadu jer je ta opasnost od eskalacije stalno na dnevnom redu", ocenio je Vuletić.

Komentarišući incident u Prištini, kada je poslanik opozicije na sednici napao Kurtija, Vuletić kaže da je to pitanje unutrašnje politike i da se to nas ne tiče mnogo.

"Ono što se sada dešava je deo pritiska koji zapad vrši na Kurtija između ostalog, i podstičući njegove unutrašnje suparnike na političkoj sceni, u tom smislu to nije ništa što bi se nas posebno doticalo, to su unutrašnji problemi", rekao je Vuletić.

Kada je reč o izborima na KiM Vuletić kaže da je važno da se pre toga formira ZSO i da ako bi se sada išlo na izbore to bi odgovaralo zapadu.

"Dakle zapad iz svoje perspektive, noramalizaciju i deeskalaciju vidi kao jedan model u kome bi Srbi prihvatili da su deo onoga što oni vide kao nezavisno Kosovo, ali osnovni problem jeste u tome što to ni na koji način nije kompromisno rešenje i što je to ono što u krajnjoj liniji i Kurti pokušava da ostvari. Izlazak na izbore jeste nešto što bi moralo da bude u vezi sa realizacijom onoga što je u Briselu dogovoreno i opet po hiljaditi put se to ponavlja -formiranje ZSO", rekao je Vuletić.

Na pitanje šta Srbija može da očekuje ako Savet bezbednosti UN uvrsti predlog i razgovara o KiM Vuletić je odgovorio da je potrebno da se sačeka ishod razgovora Vučića i Stoltenberga i da treba imati u vidu da UN koje danas postoje nisu iste UN kao pre 20, 30 ili 50 godina.

"Kada imate rat u Ukrajini i situaciju da su Savet bezbednosti i UN postale gotovo neka vrsta nevladine organizacije, kada u krajnjoj liniji odlučuje moć, a ne međunarodno pravo onda ne možete ni vi mnogo očekivati od Saveta bezbednosti.

Naravno da je to jedan način i jedan korak i pokušaj naše strane da tu stvar postavi u Savet bezbednosti i između ostalog da bi onda Kina i Rusija imale mogućnost da se bave pitanjem koje je sada čini se zona interesa SAD pre svega. SAD bi verovatno to želele da izbegnu, i u tom smislu tu postoji taj manevarski pristor", rekao je Vuletić.