20. jul 2023 13:21

Šef delegacije EU u Prištini: Prioritet je deeskalacija na KiM, ne možemo da dozvolimo još jedan sukob

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

PRIŠTINA - Šef delegacije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog izjavio je danas da je prioritet EU deeskalacija na severu KiM, kao i da Evropa ne može sebi da dozvoli još jedan sukob, posle onog u Ukrajini.

Naveo je da je od vitalnog značaja da se pronađe rešenje kada je reč o garancijama za bezbednost građana na KiM, prenosi "Gazeta Ekspres".

"Sporazum između Kosova i Srbije je takođe koristan za stabilnost i prosperitet celog regiona i ključan je za budućnost Kosova i Srbije na putu ka Evropskoj uniji i međunarodnom priznanju Kosova", rekao je Suniog.

Dodao je da je poslednjih meseci došlo do pogoršanja situacije na severu KiM, kao i da bi to moglo da se prelije na ceo region.

"Naš prioritet je da dođe do deeskalacije, da se dođe do rešenja za sve građane, kao i da dođe do normalizacije situacije na severu", rekao je evropski zvaničnik.

Suniog je istakao da se od Beograda i Prištine očekuje da doprinesu regionalnoj saradnji i da prevaziđu probleme iz prošlosti.

"Već imamo previše nasilja u Evropi i ne možemo sebi da dozvolimo još jedan sukob. Strategija EU ima za cilj da proširi dijalog, da poveća doprinos Zapadnog Balkana operativnim misijama EU i da proširi saradnju u obaveštajnoj i odbrambenoj delatnosti", poručio je on.