21. jul 2023 11:50

Orlić: Od zapadnih zvaničnika prvi put možemo da čujemo da je Kurti kriv

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić ocenio je danas da se vidi razlika u stavu zapadnih zvničnika po pitanju situacije na KiM, odnosno da se prvi put čuje glas Srbije i to da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti taj koji pravi probleme i direktno narušava mir.

"Da li se sećate nekog drugog vremena da ste sa Zapada mogli da čujete bilo šta drugo sem isključivo da su ekskluzivni krivci Srbija i Srbi. Sad po prvi put, od nekih čujete jasnije, od nekih manje jasno, ali čujete da je Aljbin Kurti taj koji pravi problem koji taj mir koji bi trebalo da bude najvažniji ugrožava direktno. Kurti je taj zbog koga nemamo stabilnu situaciju, imamo mnogo velikih problema sa kojima ne znamo šta da radimo, to sada možete da čujete", rekao je Orlić na televiziji Pink.

On je rekao da je Srbija uspela da postigne neke promene i da sada može da razgovara sa onima koji ranije nisu hteli da je čuju, za koje je pitanje Kosova bilo zatvoreno.

"Hoće da nas saslušaju da razmisle o onome što im kažemo i razumeju da smo u pravu, neće to da priznaju oni koji misle da je njihov projekat, njihovo čedo tzv. Kosovo i koji su prirodno na strani Prištine. Čujete od zvaničnika EU, NATO, SAD, da Kurti treba da prestane sa ovakvim ponašenjem gde potencijalno gura sve u rat", dodao je on.

Povodom zasednja Skupštine Srbije, Orlić je rekao da u utorak poslanici treba da glasaju o novom ministru prosvete za koga je predložena Slavica Đukić Dejanović, a sednica na kojoj se razmatra više zakonskih predloga biće nastavljena i sledeće nedelje.

On je rekao da na dnevnom redu ima puno zakona i važnih tema koje do sada nisu došle na red, zbog sednice koja je trajala dva meseca, a koju je tražila opozicija povodom masovnih ubistava u maju, navodeći da je jedan od njih i zakon koji omogućava isplatu pomoći deci do 16 godina.

Orlić je ocenio da je opozicija zloupotrebila sednicu radi političke promocije, a nisu predložili ništa konkretno što se odnosi na bezbednost dece.

Na dnevnom redu su i zakoni iz oblasti infrastrukture i energetike koji su kako je rekao u interesu građana.

"Mi se bavimo Moravskim, Dunavskim koridorom, svim važnim stvarima koje menjaju izgled države, koje čine sadržaj politike koji vodi računa o interesu građana. To su i ti putevi, ali i bolnice, mnogo važnih stvari koje su čekale i sada hoćemo da ih pripremo kako bi mogli da radimo na njima", rekao je on.

Orlić je dodao da se i energetska bezbednost Srbije posmatra kao neodvoljivi deo nacionale sigurnost i da je to stav ozbiljne države kakva je Srbija.

On je rekao da Srbiju očekuje 4,5 milijardi evra stranih investicija ove godine, što je bolje nego prethodne koja je bila rekordna sa preko 4,4 milijarde evra.

Govoreći o Anketnom odboru koji je formiran na predlog opozicije i treba da se bavi utvrđivanjem okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji, Orlić napominje da roditelji nastradale dece smatraju da je taj skupštinski odbor nepotreban i da može da remeti istragu.

"I onda toliko obzira nemate da poziv roditelja da se to ne radi prokomentarišite rečenicom 'niko nema tapiju na bol'. Naravno da se to ne dira, to je poslednja stvar koju treba da učinite", rekao je Orlić i ddoao da "sve ukupno dovodi do velikog pitanja šta radite i čemu treba da služi. Hoćete da pokažete neko razumevanje ili ste rešili da nije važno ništa i neka se svede na ličnu promociju".

Orlić je dodao da su pojedini članovi odbora hteli da pozovu i roditelje kako bi im objasnili šta Anketni odobor radi.

"Kako možete da dođete na ideju da ljude ubeđujete u bilo šta, da ne možete da ih ostavite na miru, da ne dirate u njihov bol. Jako je teška i mučna priča i jasno je, zašto su neki članovi Anketnog odbora razmatrali da li do toga treba da dođe", objasnio je Orlić.

Orlić je ocenio da su predstavnici opozicije iskoristili tragediju kako bi radili na ličnoj promociji.