24. jul 2023 12:06

Zoran Pašalić: Mreža zakona koje imamo nasilniku onemogućava da se provuče

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video, arhiva

BEOGRAD - Država Srbija je primenom zakona stvorila mrežu da se nasilnik ne može provući, izjavio je danas Zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom činjenice da je u Srbiji od početka godine registrovano više od 20 slučajeva femicida.

On je za RTS rekao da postoji više zakona koji tretiraju nasilje u porodici, a da je Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici država napravila mrežu da se nasilnik ne može izvući.

Naveo je da je u postupku kontrole nakon ubistva žene u partnerskom nasilju u Pirotu i porodičnog nasilja u Zaječaru, koji su nedavno završeni, utvrđeno nedosledno postupanje.

"Ukoliko se nasilje pojavi prvi put bilo fizičko, psihičko ili drugi vid nasilja nasilnik mora da se prati. U slučaju Pirota službe su zakazale", rekao je Pašalić i dodao da je tu bilo više puta da je nasilnik uznemiravao žrtvu, da je policija reagovala, ali nije bilo adekvatne procene rizika.

U slučaju porodičnog nasilja u Zaječaru, Zaštitnik građana je uputio i preporuku da se deca i kada su svedoci tretiraju kao žrtve. Da to ne bi bila odluka nadležnih organa potrebna je i izmena Zakona, koju Pašalić očekuje uskoro.

"Potrebna je ne samo promena zakona, već i promena ponašanja prema deci koja su prisustvovala nasilju. Mora se sa velikom pažnjom voditi računa da i oni budu tretirani kao žrtve, jer se ta deca u kasnijem uzrastu često identifikuju ili sa nasilnikom ili sa žrtvom nasilja", naveo je Pašalić.

Zaštitnik građana kaže da kada dođe do propusta u postupanju onda ne zakažu samo pojedine institucije već ceo sistem, zbog čega se i insistira na doslednoj primeni zakona, jer ako se on primenjuje onda nasilnik ne može da se nađe u situaciji da može da vrši nasilje.