27. jul 2023 19:54

Linta: Srpski narod Krajine digao ustanak 1941. godine da se spasi od uništenja

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je danas da je srpski narod na području Like i Severne Dalmacije pre 82 godine digao ustanak "protiv genocidne Nezavisne Države Hrvatske da se spasi od potpunog uništenja".

Linta je naveo da je na tim prostorima 27. jula 1941. godine počeo oružani otpor srpskog naroda "isključivo zbog masovnih i monstruoznih zločina ustaškog režima čiji cilj je bio nestanak Srba u NDH ubijanjem, pokrštavanjem i iseljavanjem", saopštio je Savez Srba iz regiona.

On je podsetio da je ustanak istog dana, u dogovoru sa ustanicima u Srbu, podignut kod Drvara i u narednim danima širom Bosanske Krajine.

"Velika je laž da su ustanak digli zajedno srpski i hrvatski narod i da su zajedno počeli borbu za slobodu. Srpski narod u NDH je 1941. godine bio prepušten sam sebi jer je velika većina Hrvata i značajan broj muslimana podržavali genocidnu NDH", poručio je Linta.

Dodao je da je važno naglasiti da su se ustanici borili za slobodu a ne za uspostavu komunističke vlasti.

"Proustaški režim Franje Tuđmana je 1990. godine ukinuo Dan ustanka kao državni praznik i na taj način samo potvrdio da nastavlja politiku ustaškog režima Ante Pavelića", naveo je Linta.

Linta navodi i da hrvatska vlast i većina hrvatskih političkih stranaka ustanak u Srbu tumače kao velikosrpsku pobunu protiv vekovne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom kao i genocidni plan za istrebljenje Hrvata.

Dodaje da za većinu Hrvata ustanak u Srbu nije bio antifašistički te da je u pitanju četnički ustanak, odnosno ustanak srpskih fašista čiji je cilj bio rušenje NDH, ubijanje i etničko čišćenje hrvatskih civila i stvaranje Velike Srbije.

"Mnogi u Hrvatskoj smatraju da je mesto Srb središte antihrvatske politike i da je proslava Dana ustanka kao antifašističke borbe uvreda za hrvatski narod. S druge strane u Hrvatskoj se promoviše vrhunska laž da su Hrvati najmasovnije od svih naroda bivše Jugoslavije učestovali u antifašističkoj borbi. Dobro je poznato da je velika većina hrvatskog naroda učestovala u oružanim snagama NDH i da su Hrvati u značajnijem broju počeli da stupaju u partizane tek 1944. godine kada je već bio poznat ishod Drugog svetskog rata", rekao je on, a navodi se u saopštenju.