21. decembar 2022 15:00

Advokat Ljubomir Pantović: Političkim procesom protiv Pantića krši se pretpostavka nevinosti

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

KOSOVSKA MITROVICA - Povodom izjave Dželjalja Svečlja, ministra policije vlade u Prištini koji je praktično proglasio Dejana Pantića krivim za navodni zločin koji mu se stavlja na teret iako suđenje još nije počelo, advokat Ljubomir Pantović ocenio je da se protiv Pantića vodi "politički preces, uz kršenje pretpostavke nevinosti".

"Zvaničnici privremenih prištinskih institucija proglašavaju krivim Dejana Pantića i pre nego što mu se završilo suđenje iako ništa loše nije uradio. Ovo je još jedan dokaz da se protiv njega vodi politički proces i da mu se, uz ostala prava koja su mu uskraćena, krši i pretpostavka nevinosti", izjavio je za Kosovo onlajn advokat Ljubomir Pantović.

Pantićev advokat je podsetio da je Svečlja sinoć poručio da "sloboda kretanja i razvoja svih građana ne može biti uslovljena slobodom zločinaca koji su svojim terorističkim aktima ugrozili sve građane bez razlike", čime je praktično proglasio Dejana Pantića krivim za navodni zločin koji mu se stavlja na teret, iako suđenje još nije ni počelo.

Oslobađanje bivšeg policajca Dejana Pantića Srbi okupljeni na barikadama traže već 12. dan.

Njemu je sudija Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini odredio meru sudskog pritvora u trajanju od 30 dana, a žalbu na tu odluku odbio je Apelacioni sud u Prištini.

"Ne bih ulazio u političke vode, ali zakon o krivičnom postupku, kao i Ustav, isključivo predviđaju odredbe da se niko ne može smatrati krivim, dok njegova krivica ne bude utvrđena kroz pravnosnažnu sudsku odluku. Svečlja je prekršio Zakon o krivičnom postupku i Ustav tzv. Kosova", kaže Pantović.

Naglašava da niko, osim sudova i tužilaštva, ne može nekoga da optuži i unapred osudi.

Advokat Pantović je oštro reagovao i na tvrdnje šefa operative kosovske policije Gazmenda Hodže da Dejanu Pantiću nije povređeno nijedno pravo.

"Izjava da se Dejanu ne krši nijedno pravo je apsolutno neprihvatljiva. Povređeno mu je pravo na nesmetan kontakt sa braniocima bez ograničenja. Pantića je jedino putem video linka video kolega Mitrović. Kontakt sa porodicom je još jedno pravo koje se Pantiću krši. Dejan Pantić nema ova prava", izričit je Pantović.