3. avgust 2023 18:30

Predsednik Vučić: Nećemo se odreći svog naroda sa druge strane Drine

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/FOTO SRNA

BANJALUKA -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je posetu Republici Srpskoj obilaskom novoizgrađenog vrtića "Srbija" u Srbcu.

Vučića su dočekala deca iz opštine Srbac tokom obilaska vrtića u izgradnji "Srbija", koji je Vučić obišao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Deca su izvela pesmu "Mi smo deca neba" prilikom Vučićevog obilaska vrtića, a nakon izvođenja pesme, predsedniku Srbije su uručila poklone u vidu uramljenih radova.

Intext service Video

U obilasku su i premijeri Srbije Ana Brnabić i Republike Srpske Radovan Višković, član predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić kao i ministri u Vladi Srbije Siniša Mali i Nikola Selaković.

Nikada se nećemo odreći svog naroda sa druge strane Drine

Vučić je izjavio da se Srbija nikada neće odreći svog naroda u Republici Srpskoj i da će nastaviti ekonomski da joj pomaže.

Nakon obilaska radova na izgradnji vrtića u opštini Srbac u Republici Srpskoj, Vučić je okupljenim gradjanima rekao da smo jedan isti narod sa dve strane Drine.

"Jedan smo narod, isti smo narod samo sa dve strane Drine. To su nam radili decenijama trudeći se da od jednog naroda naprave dva naroda. Naše je da ne tražeći ništa tuđe, poštujući integritet BiH, poštujući sve što hoće, ali ono što nećemo da se odreknemo nikada je da pripadamo istom rodu, da imamo isti srpski jezik, isto srpsko ćirilično pismo, istu veru, i na kraju krajeva da moramo da budemo jedni uz druge uvek", poručio je predsednik Srbije.

Intext service Video

Srbija nema prava i neće da okrene leđa Republici Srpskoj

Vučić je rekao da će Srbija poštovati terijatorijalni integritet BiH, ali ne može, nema prava, ne sme i neće da okrene leđa Republici Srpskoj.

"Sutra ćemo o tome govoriti kroz zaključke najviših organa, institucija i tela Republike Srbije govoriti da Srbija uvek poštuje terijatorijalni integritet BiH, ali da u teškim trenucima spoljnih pritisaka ne može, nema prava i ne sme i neće da okrene leđa RS, bez obzira što znamo, ako hoćete da budem sasvim pošten, da je to teret na leđima Republici Srbiji", istakao je Vučić u izjavi novinarima nakon obilaska novog vrtića u Srpcu u RS.

Dodao je da je to što je rekao samo formalno tačno, ali logički je besmisleno, jer ne razume kako bi Srbija mogla da se ponaša kao svi drugi prema RS.

Intext service Video

Strateški interes za srpski narod u Srbiji i Srpskoj da se čuva mir

Predsednik Vučić rekao je da je strateški interes za srpski narod u Srbiji i Srpskoj da se čuva mir, jer nisu laka vremena pred nama.

"Teška je situaciaj u svetu, ima puno političkih problema. Srbija svakoj opštini u Srpskoj i u četiri opštine gde su Srbi većina u Federaciji BiH, svuda je nešto napravila i u radila. Negde više a negde manje, ali svuda postoji makar jedan projekat koji smo mi podržali", izjavio je Vučić.

Ništa nije stalo, što smo se dogovarali, istakao je predsednik Srbije.

"Patrijarh je zamolio i rekao da sve što možemo - uradimo za Republiku Srpsku, ali nisu laka vremena pred nama ni za Srpsku niti za Srbiju, i to svi zajedno moramo da razumemo. I danas smo imali najduže sastanke do sada. Mogli smo na miru da razgovaramo bez kamera o strateškim stvarima", rekao je Vučić.

Intext service Video

"Velika Srbija" je nemačka propaganda, sanjam da sačuvamo narod od rata

Vučić je izjavio da je očigledno da nemačka propagandna mašinerija stoji iza navoda pojedinih medija da je njegov san stvaranje "velikosrpskog sveta i Velike Srbije" i poručio da mu je san da ostane upamćen po tome da smo uspeli da sačuvamo narod od rata.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše to što Martin Kesler piše da ruski predsednik Vladimir Putin na diplomatskoj sceni pokušava svim snagama da pridobije na svoju stranu zemlje koje se nisu jasno izjasnile u ukrajinskom ratu, te da "moskovska medijska mašina punom parom širi propagandu", kao i to što "Rajniše post" - DW piše da vidi Putina kao uzor i sanja o velikosrpskom carstvu.

Sankcije SAD zvaničnicima Republike Srpske su veliki ekonomski i finansijski problem

Aleksandar Vučić smatra da su sankcije koje su SAD uvele predsedniku Republike Srpske Milroadu Dodiku i drugim zvaničnicima Srpske, ozbiljni pritisci i problem.

''To ne prestaje preko noći, to su veliki finansijski i ekonomski pritisci, a narod čeka da dobije sve što mu pripada i briga ih za pritiske. Ljudi odu na odmor, a kada se vrate hoće platu. Ne pitaju kakva rešenja pronalazite, a mi to moramo da radimo, iako naravno nije lako'', rekao je Vučić.

Upitan da li postoje neke alternative, on je rekao da one ne postoje, ali da se u svakom trenutku trudi da pronađe više mogućih poteza.