4. avgust 2023 08:28

U akciji "Oluja" ubijeno i nestalo 1.861 osoba srpske nacionalnosti

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/V. Dimitrijević, arhiva

BEOGRAD - Iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije podsetili su danas, povodom 28 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", odnosno napada na Srbe u Krajini, da je u toj akciji i neposredno nakon nje ubijeno i nestalo 1.861 osoba srpske nacionalnosti.

Iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije navode u saopštenju da je od tog broja ubijeno i nestalo 1.211 srpskih civila od kojih je više od 60 odsto bilo starije od 60 godina, 548 žena i 12-oro dece.

Takođe, dodaju, trajno je proterano više od 220.000 Srba, zapaljeno više od 20.000 srpskih kuća i objekata, a preko 40.000 stanova u svojini Srba trajno oduzeto.

Navode i da je nalog Franje Tuđmana, ondašnjeg predsednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske, koji je doslovno glasio: "Da se učine takvi udari da Srbi praktično nestanu", bila de jure naredba da se sprovede genocid, koju su, dodaju, pripadnici hrvatske vojske sistematski i brutalno izvršili, javno i ritualno ubijajući čak i starce i starice, koji nisu hteli da napuste svoja vekovna ognjišta.

"Sramni pečat na pravo na istinu i pravdu porodica žrtava i prognanih Srba, dao je i Haški sud za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, koji je konačnom drugostepenom presudom oslobodio hrvatske generale za ratne zločine počinjene u 'Oluji', iako je prvostepenom presudom osudio Gotovinu na 24 godine zatvora, a Markača na 18 godina", navode u saopštenju.

U saopštenju ukazuju da Hrvatska svake godine 5. avgusta slavi masovne ratne zločine i etnički progon počinjen nad Srbima, kao nekakvu "pobedu", proglasivši taj dan "danom pobjede i domovinske zahvalnosti", navodeći da to pokazuje da je hrvatsko društvo daleko od suočavanja s prošlošću i objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje prošlosti.

Navode i da je etnički progon Srba genocidnih posledica, uz masovne i sistematske ratne zločine, sproveden u takozvanoj "Oluji", bio državni projekat vlasti u Hrvatskoj, iz čega, kako su dodali, proizilazi odgovornost i dužnost Hrvatske, da procesuira odgovorne za počinjene ratne zločine, omogući povratak prognanih Srba kao i potpunu restituciju njihovih imovinskih i drugih prava i davanje garancije da se takav i sličan zločin neće ponoviti.