20. avgust 2023 07:57

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava čestitalo mađarskoj zajednici Dan Svetog Stefana

Izvor: TANJUG

Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

BEOGRAD - Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog čestitalo je danas svim pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Republici Srbiji 20. avgust, Dan Svetog Stefana, njihov nacionalni praznik.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva vlasti u Srbiji, AP Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova - od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika, kako bi Mađari u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice.

Mađarska nacionalna manjina najbrojnija je u Srbiji, navodi se i dodaje da prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022. godine, Mađara u Srbiji ima 184.442, što je, za oko 70.000 pripadnika manje nego na popisu pre deset godina što je trend, nažalost, prisutan i kod većinskog naroda kao i većine pripadnika drugih manjinskih zajednica.

"Čuvajući svoj nacionalnu samobitnost u srcu Evrope više od 11 vekova, Mađari u Republici Srbiji su danas nacionalna zajednica koja ima veoma razvijenu manjinsku nacionalnu infrastrukturu i spadaju u zajednice koja je najviše integrisana u društvo - od sporta, preko kulture i nauke, do politike. Pripadnici mađarske nacionalne manjine obrazuju se na svom jeziku od vrtića do fakultetskog nivoa, službena upotreba mađarskog jezika i pisma postoji na celoj teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine. Mađari imaju dnevni list na svom jeziku, celodnevne radio i televizijske programe na maternjem jeziku, a područje kulture je najrazvijenije među svim manjinskim zajednicama", navodi se u saopštenju.

Ističe se da veliku ulogu u očuvanju nacionalne samobitnosti ima Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine u Republici Srbiji, a političku artikulaciju interesa pripadnika ove zajednice sprovodi najjača politička stranka, Savez vojvođanskih Mađara.

Sveti Stefan (mađ. Szent Istvan) je prvi kralj Mađarske i kao takav zauzima izuzetno mesto i značaj u istoriji Mađara.

Vladao je od 1001. do 1038. godine, krunu je dobio od pape, a o njegovom životu, ugledu i značaju govori i činjenica da je proglašen za sveca i u katoličkoj i u pravoslavnoj crkvi.

Za Mađare, on je kralj koji je potomcima ostavio u zaostavštinu kraljevinu baziranu na pisanom zakonu, i jak, hrišćanski bastion. Najznačajnije poruke Svetog Stefana su mir, poniznost, blagost, strpljenje, mudrost, ali pre svega hrišćanska vera i njeno čuvanje.