23. avgust 2023 17:28

Gradonačelnik Đurić razgovarao sa delegacijom EIB o budućim kapitalnim projektima za Novi Sad

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video, arhiva

NOVI SAD - Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić razgovarao je danas u Gradskoj kući sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB), na čelu sa Alesandrom Bragonzijem, šefom Regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, gradonačelnik je delegaciju EIB upoznao sa najznačajnijim budućim kapitalnim infrastrukturnim projektima za Novi Sad.

On je naglasio da su za naredni period u fokusu projekti poput izgradnje pešačko-biciklističkog mosta preko Dunava, izgradnje Regionalne deponije, koju je preuzelo Ministarstvo za ekologiju i zaštitu životne sredine, te da je početkom oktobra u planu formiranje javnog preduzeća koje bi upravljalo Regionalnom deponijom, a tiče se prečistača i projekta „Čiste Srbije“.

''Jedna od najvećih investicija u budućnosti je rekonstrukcija JP „Sportski i poslovni centar Vojvodina“, dok se krajem septembra planira početak radova na projektu izgradnje parka duž Bulevara cara Lazara, pored SPENS-a. Grad Novi Sad, pored toga, radi na projektima energetske efikasnosti u koje će biti uključene osnovne škole i vrtići'', rekao je Đurić.

On je ikstakao da grad ulaže u Zelenu agendu da bi se građanima obezbedio zdraviji život.

''Rebalansom budžeta, na poslednjoj sednici Skupštine Grada izdvojeno je 483 miliona dinara za izgradnju nove Gradske toplane na daljinsko grejanje u naselju Jugovićevo. U saradnji sa Ministarstvom za naučno tehnološki razvoj, Univerzitet u Novom Sadu planira postavljanje solarnih panela na krovovima fakulteta, što je jedan od značajnijih projekata vezanih za Zelenu agendu. Grad u kontinuitetu ulaže u rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, a ono što je najznačajnije je izgradnja Fabrike vode na sremskoj strani, što će u značajnoj meri rasteretiti postojeću Fabriku vode na bačkoj strani Grada'', dodao je gradonačelnik.

Na sastanku je bilo reči i o sanaciji objekata koji su stradali u olujnom nevremenu, koje je pogodilo Novi Sad 19. i 21.jula 2023. godine.

Alesandro Bragonzi je istakao da EIB rado sarađuje sa Republikom Srbijom i Novim Sadom i raduje se budućoj saradnji u okviru investicione podrške koja se naročito ogleda u projektima Zelene agende i zaštite životne sredine.

Đurić je zahvalio Bragnoziju i najavio novi susret u oktobru mesecu, kada će biti poznato više detalja u vezi sa Idejnim projektom rekonstrukcije SPENS-a, čija je izrada poverena Fakultetu tehničkih nauka.