23. decembar 2022 12:35

Ambasada Ukrajine u Beogradu: Ukrajini preti potpuni nestanak struje, Srbija da pomogne

Izvor: TANJUG

Foto: AP/Felipe Dana

BEOGRAD - Ambasada Ukajine u Beogradu saopštila je danas da su milioni njihovih stanovnika u gradovima suočeni sa pretnjom potpunog nestanka struje, što bi moglo da dovede do humanitarne katastrofe i pozvala vlasti, civilno društvo, preduzetnike i građane Srbije da pomognu ljudima u toj zemlji.

Ambasada u javnom pozivu navodi da su za Ukrajinu važni svaki generator i autotransformator, transformatori i visokonaponska oprema, ali odmah, jer kako navode, sutra može biti kasno.

U saopštenju se navodi da Ukrajina dobija pomoć iz celog sveta u vidu generatora, transformatora i druge opreme za stabilizaciju energetskog sistema, ali da ova pomoć nije dovoljna.

"Moskva je od 10. oktobra ispalila više od 1000 projektila na objekte energetskog sistema Ukrajine. Tokom dva meseca raketnih napada, skoro 50 odsto ukrajinskog energetskog sistema (termo i hidroelektrane, kao i visokonaponska mreža) je značajno oštećeno. U Ukrajini nije ostala nijedna elektrana koja nije granatirana", ističe ambasada i ukazuje da će se zbog ovoga civilno stanovništvo Ukrajine, uključujući bolnice, škole i vrtiće, suočiti sa nedostatkom stalnog pristupa struji, toploti i vodi.

Ambasada podseća i da Ukrajina nije stajala po strani kada je Srbija imala probleme u energetskom sektoru, kao i na odluku ukrajinske vlade o predaji 100 tona mazuta Saveznoj Republici Jugoslaviji u vidu humanitarne pomoći.