30. avgust 2023 15:42

Vlada uputila je Skupštini tekst Sporazuma o učešću Srbije u CERV programu EU

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Vlada Srbije je na predlog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog usvojila tekst sporazuma između Srbije i Evropske unije o učešću Srbije kao pridružene zemlje u programu EU „Građani, jednakost, prava i vrednosti“ i uputila ga na ratifikaciju Narodnoj skupštini, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava,

Program „Građani, jednakost, prava i vrednosti“ poznatiji kao CERV („Citizens, Equality, Rights and Values Programme) pruža finansijsku podršku za promovisanje vrednosti EU, građanskog aktivizma, jednakosti za sve i borbe protiv svih oblika nasilja.

U njemu, pored zemalja EU mogu da učestvuju i druge zainteresovane zemlje a EU je za period 2021.-2027. za sve zemlje namenila 1,5 milijardi evra.

Ovaj program pre svega podržava organizacije civilnog društva, ali i organe javne uprave na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, zatim obrazovne, naučne, kao i institucije kulture, univerzitete, škole, institute u zaštiti i promovisanju prava i vrednosti EU.

Evropska unija kroz program „Građani, jednakost, prava i vrednosti“ želi da vidi projekte koji promovišu veće uključivanje građana u donošenje odluka u izgradnji demokratskog društva, bore se protiv netolerancije, rasizma, transfobije i svih drugih oblika diskriminacije, protiv govora mržnje, podržavaju rodnu ravnopravnost, bore se protiv rodno zasnovanog nasilja, nasilja nad decom i slično.

On naročito podstiče partnerstvo različitih aktera, prvenstveno organizacija civilnog društva i institucija vlasti na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i transnacionalnom nivou.

Posebna vrednost CERV programa je negovanje jakog partnerskog odnosa različitih društvenih aktera, naročito državnog i civilnog sektora, jer samo kroz negovanje takvog odnosa možemo da gradimo društvo jednakosti u kome se poštuju osnovna prava.

Iz ministartsva navode da će stalno obaveštavati javnost o svim koracima u pravcu potpisivanja i primene ovog programa, kako bi se što veći broj subjekata iz Srbije prijavio i koristio sredstva predviđena za promociju civilizacijskih vrednosti koje su zajedničke Srbiji i Evropskoj uniji.