30. avgust 2023 16:08

Brnabić: Spremni smo da još više pomognemo ukrajinski narod

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija danas uputila 14 kamiona humanitarne pomoći Ukrajini, da je spremna da prihvati još više izbeglih iz te zemlje i da još više pomogne ukrajinskom narodu.

Brnabićeva, koja je zajedno sa ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, ambasadorom Ukrajine u Srbiji Volodimirom Tolkačom i ambasadorom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom prisustvovala slanju novog kontigenta humanitarne pomoći za Ukrajinu, rekla je da se danas šalje pomoć u lekovima i robi za ugroženo stanovništvo Ukrajine.

"Što se tiče lekova, to je sve ono što smo mi uspeli da izdvojimo preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranja i nastavićemo sa tom praksom. Što se tiče robe, to je ona roba koja može da iskoristi narod Ukrajine koji je izgubio svoje domove nakon posle pucanje brane. To su ćebad, jastuci, sunđeri za spavanje na podu, ali i filteri za prečišćavanje vode kao i voda za piće. Ukupno 14 kamiona humanitarne pomoći koji kreću danas u Ukrajinu preko Rumunije", rekla je premijerka.
Intext service Video

U stalnom smo kontaktu sa Ambasadom Ukrajine u Srbiji

Na pitanje novinara da li će Srbija pokušati da pronađe mehanizam da bi se pomoć Ukrajini slala redovnije i urgentnije, Brnabićeva je istakla da je Srbija, kroz evropski mehanizam civilne zaštite, početkom godine poslala elektroenergetsku opremu Ukrajini.

"Za elektroenergetsku pomoć bilo je izuzetno teško i mi smo jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja je pronašla takvu opremu i donirala Ukrajini i nastavićemo tako da radimo", poručila je premijerka.

Istakla je da je vlada u dnevnom kontaktu sa Ambasadom Ukrajine u Srbiji i ambasadorom Volodimirom Tolkačem, tako da u svakom trenutku zna koje su potrebe.

Intext service Video