23. decembar 2022 13:50

UNS: Zahtevamo da prestanu pritisci na novinare u Gračanici

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) protestovalo je danas zbog ometanja snimatelja Radija KIM Živorada Arsića zahtevajući da se prestane s takvom praksom prema novinarima i medijskim radnicima.

„Juče ujutru oko 8.30 bio sam na terenu sa koleginicom, gde smo pratili polazak okupljenih iz Lapljeg Sela na protest u Rudaru. Prišao mi je zaposleni u Opštini Gračanica Miloš Stević tražeći da prekinem sa snimanjem. Rekao sam da neću to da uradim i da imam pravo da snimam. On se tada okrenuo i otišao”, rekao je Arsić, prenosi UNS.

Udruženje prenosi da je urednica Radija KIM Zorica Vorgučić navela kako ovo nije prvi put da ekipa njihovog medija doživljava neprijatnost od Stevića.

„Pre dve godine naš snimatelj Arsić doživeo je sličnu neprijatnost od iste osobe dok je bio na radnom zadatku. Tada je ispred zgrade Opštine na Novogodišnjem humanitarnom bazaru, čiji je Stević bio organizator, on zabranio ekipi naše medijske kuće snimanje, rekavši da ‘Kim ne može da snima’”, kazala je Vorgučić.

UNS i DNKiM su pozvali institucije ali i pojedince da prestanu sa pritiscima i diskriminacijom novinara i medija i da se medijskim radnicima omogući da rade.