3. septembar 2023 16:26

Žigmanov oštro osudio vandalsko uništavanje natpisa Subotica na mađarskom jeziku

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

SUBOTICA - Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov danas je snažno i nedvosmisleno osudio vandalski čin u kom su prošle noći oštećena slova sa imenom Subotice na mađarskom jeziku, ocenjujući ga kao čin kojim se brutalno krši pravo pripadnika mađarske zajednice na službenu upotrebu svog jezika i pisma.

Na Paliću je u blizini nadvožnjaka i na bikovačkom putu, uništen nedavno postavljeni natpis na mađarskom jeziku s imenom grada Subotice.

Prilikom obilaska mesta gde su stajala sada uništena ukrasna slova na ulasku u grad, ministar je posebno istakao da je tako nešto u apsolutnoj suprotnosti s proklamovanom politikom integracije i ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina koju vodi Vlada Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Service Photo Gallery

Žigmanov očekuje da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova naći vinovnike, a pravosudni organi proces okončati adekvatnom kaznom.

Srbija je, rekao je Žigmanov, država svih njenih građana u kojoj je svakoj zajednici obezbeđeno uživanje prava koja garantuju Ustav i zakoni.

Ministar je takođe naveo da očekuje da će u najkraćem roku natpisi na mađarskom jeziku biti obnovljeni i vraćeni u prvobitno stanje, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.